Hyppää sisältöön

Ensimmäinen lumivyöryn uhri löydettiin Norjassa – Yle Norjassa: Etsijät ovat helpottuneita päästyään viimein toimeen

Uhrien sijainti tiedettiin tarkkaan, sillä heidän lumivyörypaikantimiensa signaalit havaittiin pelastusetsintöjen aikana. Huono sää ja lumivyöryvaara viivyttivät etsintöjä. Etsinnät on lopetettu tältä päivältä.

Kadonneiden hiihtäjien auto Tamokdalenissa, Norjassa 4. tammikuuta. Kuva: Terje Bendiksby / AFP

Norjassa ensimmäinen lumivyöryn uhri on löydetty, kertoo NRK (siirryt toiseen palveluun). Kuollut löydettiin lumen alta, mutta lisätietoa uhrista ei vielä kerrottu.

Turma-alueella Blåbærfjelletillä päästiin keskiviikkona aloittamaan lumivyöryn alle kuolleiden kolmen suomalaisen miehen ja ruotsalaisen naisen etsinnät.

– Olemme valmistautuneet kohtaamaan kaikki vaihtoehdot, toivomme löytävämme heidät mahdollisimman pian, kertoi aiemmin etsintöjä johtava John-Kåre Granheim NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

Huono sää ja uusien lumivyöryjen vaara ovat tähän saakka estäneet etsintäryhmien lähettämisen maastoon.

– Tunnelmat olivat aika helpottuneita eilen, kun etsijät pääsivät vihdoin tekemään jotain. He ovat seisoneet täällä katsomassa ylös voimatta tehdä mitään, Norjassa paikalla oleva Yle Österbottenin toimittaja Anna Ruda kertoo.

– Minun silmiini tämä näyttää erittäin isolta operaatiolta. Edelleen mukana on kaksi Norjan puolustusvoimien helikopteria ja kymmeniä vapaaehtoisia etsimässä ja kaivamassa.

Uusien vyöryjen vaaraa on poistettu muun muassa alueella eilen tehdyillä räjäytyksillä. Etsijät kuljetetaan tunturiin helikopterilla, mutta itse kaivamistyö tehdään käsin.

Sääolot estivät pitkän aikaa pääsyn paikalle helikopterilla. Tromssan poliisin mukaan myös sää näyttää nyt pysyvän vakaana etsintöjä silmälläpitäen.

Etsinnät on kuitenkin päätetty lopettaa tältä päivältä.

– Nyt alkaa olla aika pimeätä ja pieni lumisade tulee, Anna Ruda kuvaili.

Tämä on ongelmallista ennen kaikkea helikopterilentojen kannalta.

– Täällä on ollut tänään niin hyvä sää kuin vain mahdollista. Olen nähnyt koko tunturin, mutta nyt sen yläosa on jo pilvien peitossa, eli sää on paljon huonompi kuin päivällä.

Etsintöjä on määrä jatkaa huomenna torstaina kello 10 Suomen aikaa.

Hiihtäjäryhmä katosi Tamokdalenin alueella kaksi viikkoa sitten. Hälytyksen teki ryhmän viides jäsen, joka kääntyi takaisin ennen muiden katoamista.

Poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) uhrit jäivät lumivyöryn alle. Alue sijaitsee noin kilometrin korkeudessa.

Etsintäalue tiedetään varsin tarkkaan, sillä vyöryalueen yllä aiemmin lentäneestä helikopterista havaittiin uhrien lumivyörypaikantimien signaalit.

Tänään löydetyllä uhrilla paikantimen signaali oli voimakkain.

Lisää aiheesta:

Aiheesta muualla:

.
.