1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

"Oisko sulla hetki aikaa puhua saamelaisista?" Suomen kouluille tarjotaan nyt ilmaista saamelaisinfoa

Suomalaiset yläkoulut voivat tänä keväänä tilata vierailulle saamelaisnuoren.

Koulutus ja kasvatus
Saamelaisuutta käsittelevät Dihtosis-kouluvierailijat Teija Kaartokallio, Maren-Elle Länsman, Erke Eriksen, Juha Magga, Anne Olli, Maria Aikio, Mira Pohjanrinne, Jenna Ranta, Virpi Kulmala ja Henna Niemi.
Kouluvierailijat Teija Kaartokallio, Máren-Elle Länsman, Erke Eriksen, Juha Magga, Anne Olli, Maria Aikio, Mira Pohjanrinne, Jenna Ranta, Virpi Kulmala ja Henna Niemi. Kuvasta puuttuvat Martta Alajärvi ja Tiia Saatio.Nuorten Akatemia

"Hei yläkoulun opettaja tai sä, joka tunnet sellaisen! Oisko sulla hetki aikaa puhua saamelaisista? Mulla nimittäin ois!" Näin kirjoittaa Máren-Elle Länsman Facebook-sivullaan. Hän on ryhtymässä kouluvierailijaksi Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteisen Dihtosis-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) puitteissa.

Projekti tarjoaa Suomen yläkoululuokille ilmaiseksi saamelaisteemaisia vierailuja. Tarkoitus on lisätä suomalaisten nuorten tietoisuutta saamelaisista ja saamelaiskulttuurista toiminnallisten harjoitusten avulla.

– Koulutimme maanantaina 12 reipasta kouluvierailijaa. Helmikuun alussa he lähtevät kiertämään Suomea ja toteuttamaan vierailuja, kertoo Dihtosis-hankkeen projektityöntekijä Minna Lehtola.

"Aina ei tarvitse vain istua ja kuunnella, vaan uutta voi oppia itse tekemällä"

Oululaisen kouluvierailijan Máren-Elle Länsmanin mielestä on tärkeää, että tietoa saamelaisista jaetaan Suomen kouluille. Se on yksi hyvä tapa paikata sitä tietovajetta, mitä oppikirjoista ei löydy.

Länsman on muutaman kerran aiemminkin vieraillut vapaaehtoisena Oulun kouluissa kertomassa saamelaiskulttuurista. Siksi kynnys ei ollut iso hakeutua kouluvierailijaksi tälläkään kertaa.

– Tietoa on todella vähän. Usein saatetaan tietää, että olemme alkuperäiskansa, meillä on poroja ja saamenpuvut, mutta siihen se jää, kertoo Länsman.

Dihtosis-prošeavtta skuvlagalledeaddji Máren-Elle Länsman
Máren-Elle Länsman odottaa innolla tulevia kouluvierailuja.Priváhta / Anne Olli

Länsman on aiempien vierailujensa aikana täydentänyt oppilaiden tietoja kertomalla muun muassa saamen kielistä, puvuista ja siitä, että saamelaiset ovat yksi kansa neljän maan sisällä. Maanantain koulutus antoi kuitenkin uusia eväitä vierailuiden toteuttamiseen: luentomaisen oppitunnin sijaan vierailuun voi, ja kannattaakin, sisällyttää myös toiminnallisia harjoituksia.

– Aina ei tarvitse istua ja kuunnella. Sen sijaan on tärkeää päästä itse myös tekemään jotain ja oppia siinä samalla.

Tavoitteena vähintään 50 kouluvierailua kevään aikana

Kouluvierailuja toteutetaan tämän kevään aikana 1.2.–31.5.2019 pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä sekä Sodankylässä ja sen lähiseuduilla. Alueet ovat valikoituneet kouluvierailijoiden asuinpaikkojen mukaan.

– Jos vierailuja tilataan muualle kuin näihin kaupunkeihin, niin katsomme aina tapauskohtaisesti, että pystymmekö lähettämään vierailijan sinne vai tarjoammeko heille hankkeen toista tuotetta eli menetelmäpakkaa, kertoo projektityöntekijä Minna Lehtola.

Menetelmäpakan (siirryt toiseen palveluun) avulla opettajat voivat itse käsitellä saamelaisuutta lasten ja nuorten kanssa. Kyse on korttipakasta, joka on tarkoitettu niin sanotuksi faktapankiksi. Se sisältää sekä tietoa saamelaiskulttuurista että 18 toiminnallista harjoitusta. Menetelmäpakka sopii perustietojen opetukseen alaluokilta lukioon saakka.

Dihtosis-menetelmäpakka
Nuorten Akatemia

Koulut voivat tilata kouluvierailun tai menetelmäpakan ilmaiseksi Nuorten Akatemiasta (siirryt toiseen palveluun).

Projektityöntekijä Minna Lehtola kertoo, että kevään aikana on tavoitteena toteuttaa vähintään 50 vierailua eri kouluissa.

– Meillä on toiveena, että vierailuja toteutettaisiin toukokuun viimeiseen päivään mennessä vähintään 50, toivottavasti myös useampi. Toivomme, että nuoret saavat kouluvierailuista edes pieniä tiedon murusia.

Kouluvierailija Máren-Elle Länsman toivoo, että tieto hankkeesta leviäisi ympäri Suomen koulujen.

– Tässä olisi nyt loistava mahdollisuus täydentää oppilaiden saamelaistietoutta, joka yksin oppikirjojen pohjalta jää melko vajaaksi.

Lue seuraavaksi