1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Jäällä pääsee liikkumaan, mutta paikoin jääkansi on edelleen petollisen ohut

Eteläisen Päijänteen isoilla selkävesillä on edelleen jopa sulia paikkoja. Lahden Vesijärvellä jään paksuus on noin 20 senttiä.

Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Järvien jäät ovat viime viikkoina vahvistuneet Päijät-Hämeessä. Jäiden paksuus on silti Suomen ympäristökeskuksen mittausseurannan perusteella useita senttejä ajankohdan keskiarvon alapuolella.

Vesijärvellä jäätä on jo noin parikymmentä senttiä ja Hartolan Jääsjärvellä hieman enemmän. Päijänteellä Sysmän Verkkosaaren kohdalla Suomen ympäristökeskuksen mittauspaikassa lukema on 24 senttiä.

– Kyllähän Vesijärvelläkin jää alkaa olla aika turvallinen jalkaisin liikkujalle. Moottorikelkalla tai mönkijällä liikkuvia kehottaisin vielä malttamaan. Aina pitäisi olla myös mukana turvavarusteet, kuten jäänaskalit, sillä jää on aina arvaamatonta, muistuttaa vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi Lahden kaupungilta.

Vaikka jää olisi mittausten mukaan kantavaa, tilanne voi vaihdella pienelläkin alueella. Petollisimpia ovat virtapaikat ja järvien isot selkävedet. Esimerkiksi Päijänteen isoilla selillä jääkansi on ohutta: paikoin on jopa sulia paikkoja.

Jäiden odotetaan vahvistuvan edelleen, mutta lumipeite hidastaa vauhtia. Lunta on myös tulossa lisää, joten odotettavissa on, että jään päälle ilmestyy vettä.

– Lumi painaa jääkantta jolloin vesi nousee ylös. Suosittelinkin kumisaappaita jäällä liikkujille vesipaikkojen varalta, sanoo Kotakorpi.