Omakotialueiden jalkakäytävät lumimoskan alla – aurauksissa paljon huomautettavaa Lahdessa

Kaupunki on patistanut urakoitsijoita parempaan talvikunnossapitoon huomautuksilla ja sakoilla.

jalankulku
Heinlammintien viereinen jalkakäytävä lumen peitossa.
Heinlammintien viereinen jalkakäytävä lumen peitossa.Markku Lähdetluoma / Yle

Ajoittainen lumikaaos on koetellut omakotitaloasukkaiden hermoja. Heinlammintien varrella asuva Lasse Pietiäinen on tuskastunut talonsa edestä kulkevan jalkakäytävän heikkoon hoitoon.

Ajoradan aurauksesta lentävä lumimoska lentää jalkakäytävälle eikä sitä ajeta pois. Pietiäinen on asunut omakotitalossa Heinlammintien vieressä 1980-luvulta lähtien.

– Siinä on kerta kaikkiaan täysin mahdotonta kulkea minkään lastenrattaiden kanssa tai puhumattakaan vanhusten rollaattoreiden kanssa, Pietiäinen päivittelee.

Lasse Pietiäinen on asunut Heinlammintien vierellä 80-luvulta lähtien.
Lasse Pietiäinen on asunut Heinlammintien vierellä 80-luvulta lähtien.Markku Lähdetluoma / Yle

Sakkoja satelee

Lahden kaupungin projekti-insinööri Jani Tuhkanen myöntää, että ongelmia on ollut. Sakkojakin on jouduttu antamaan kuluvan talven aikana ennätyksellisen paljon huomautusten ohella.

– Siellä on ollut tiettyjä ongelmia. Jos kuski on vaihtunut, hänen on aika vaikea lumen keskellä katsoa, missä menevät tien rajat ja opetella reitit. Siinä on ollut ongelmia.

– Ongelmiin ollaan kyllä puututtu. On kirjoitettu huomautuksia ja sakkojakin on annettu. Kyllä me on otettu kaikki aseet käyttöön, mitä meillä on, Tuhkanen jatkaa.

Toinen omakotiasukkaiden hermoja koetteleva asia on lumen paljous. Sitä kun ei tahdo enää saada mahtumaan mihinkään. Kaupunki ei kuitenkaan lähde hevillä lumen pois kuljetuksiin, sillä se on iso operaatio ja maksaa.

– Riittää kun pientaloalueen tonttikadulla mahtuu yksi auto menemään. Mutta jos ei pääse mihinkään väistämään, ollaan joinakin talvina tehty kadun varteen kohtaamispaikkoja. Siinä väistäminen onnistuu, Tuhkanen kertoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus