Rovaniemi vetää matkailijoita – joulukuussa hotellissa jopa 99 % käyttöaste

Turistitilastoa Rovaniemeltä: lokakuu +23 %, marraskuu +12 %, joulukuu +?? %. Matkailuväki odottaa jännittyneenä joulukuun lukujen valmistumista.

matkailu
Visit Rovaniemen toimistossa on keväällä ruuhkaa, kun turistit kysyvät neuvoa.
Visit Rovaniemen toimistossa on keväällä ruuhkaa, kun turistit kysyvät neuvoa.Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemen talven vetovoima on ylivoimaista muuhun Lappiin verrattuna, kun katsotaan rekisteröityjen yöpymisten määrää loppuvuonna 2018. Koko Lapissa kasvua oli edellisvuoden lokakuuhun verrattuna 10,5 prosenttia, kun Rovaniemellä luku oli 22,7 prosenttia.

Sama meno jatkui myös marraskuussa: Rovaniemellä kasvua 12,3 prosenttia, muualla Lapissa vain 1,3 prosenttia.

Tammikuu-marraskuu välin luvut ovat melko lailla tasaisemmat, koko Lapissa matkailijoiden yöpymiset kasvoivat 2,7 prosenttia ja Rovaniemellä 4 prosenttia. Kasvu kahteen edellisvuoteen verrattuna näyttää hiipuneen merkittävästi.

Mikä on koko vuoden todellinen tilanne, se selviää helmikuun alkupuolella, kun joulukuun yöpymistilastot saadaan valmiiksi. Näppituntuma on, että luvut ovat Rovaniemellä komeat.

Loppuunmyyty joulukuu

– Joulukuu oli vilkas, se oli ennätyksellinen. En usko, että ihan tällaista joulukuuta on Rovaniemen matkailussa ennen nähty. Näyttää, että joulukuu on ollut kaupallisesti varsin hyvä, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Seuraava jännittämisen kohde voisikin olla, kuinka hyvä kuukausi on Rovaniemen hotelleille ollut. Eräästä keskustahotellista kerrotaan, että koko joulukuu oli käytännössä loppuunmyyty, käyttöaste oli 99 prosenttia.

Ja hintakin on ollut tapissa. Rovaniemellä yhden yön majoituksen keskihinta oli viime vuonna kovimmillaan tammikuussa 178 euroa. Viidakkorumpu kertoo, että joulukuun keskihinnan voi odottaa nousevan vieläkin ylemmäs.

Turistikevät voi olla tavallista pitempi

Perinteisesti majoitusliikkeiden käyttöasteet suorastaan romahtavat Lapissa huhtikuussa, näin myös Rovaniemellä. Tänä keväänä on merkkejä, että majoittujia voisi riittää tavallista paremmin myös vähän pitemmälle.

– Tammikuusta maaliskuulle eletään kovan sesongin kautta ja meillä on paljon uusia asiakkuuksia. Israelista tulevat matkat käynnistyvät parin viikon päästä ja muuta kansainvälistä talviloman viettäjää on aika runsaasti tuonne maaliskuulle asti.

– Myös kokouksia ja tapahtumia on mukavasti. Oikeastaan kausi päättyy meillä tänä vuonna toukokuulle, kun sinne tulee ihan viimeisenä vielä arktisen puheenjohtajakauden huippukokouksia, toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.