Junavuoroja ja kymmeniä lentoja peruttu, koko aurauskalusto käytössä, pelastuslaitos ja poliisi valmiina: Edessä on hurja lumimyräkkä

Uudellamaalla kehotetaan varaamaan normaalia enemmän aikaa työmatkaliikenteeseen.

lumimyrskyt
Näin myrsky etenee Etelä-Suomessa
Näin myrsky etenee Etelä-Suomessa

Lännestä saapuva lumipyryalue heikentää ajokelin eteläisessä Suomessa vaaralliseksi torstaiyöstä alkaen, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Meteorologi Toni Hellisen mukaan näyttää siltä, että runsaimmat sadekertymät tulevat osumaan Uudellemaalle, jonne odotetaan jopa 15–20 senttimetriä lunta.

Hellinen arvioi, että lumisade alkaa Länsi-Uudellamaalla keskiviikkona ennen puoltayötä ja pian puolenyön jälkeen Uudenmaan itäosissa. Aamuun mennessä lunta voi olla kertynyt paikoin yli 10 senttimetriä.

Sisämaassa näkyvyys voi olla heikkoa pölisevän pakkaslumen vuoksi. Odotettavissa on myös voimakkaita tuulia.

– Lunta sataa ihan vaakatasossa.

– Malttia. Se on varmaan se pääviesti kaikille, että aikaa kannattaa varata rutkasti enemmän kuin normaalina työpäivänä, Hellinen toteaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Uudellamaalla saadaan yli 20 senttimetrin vuorokautisia lumikertymiä keskimäärin kerran kolmessa vuodessa.

Osa HSL:n ja Finnairin liikenteestä peruttu

VR:n kannalta torstain sää on todella haastava.

– Paljon lunta kerralla, kova tuuli ja vielä pakkasen puolella, kyllä se on huono olosuhdeyhdistelmä, VR:n operaatiokeskuksen johtaja Ari Vanhanen toteaa.

VR kertoo tiedotteessaan, että se on yhdessä HSL:n ja Finrailin kanssa päättänyt perua osan pääkaupunkiseudun lähiliikenteen torstain junavuoroista.

Pääkaupunkiseudulla HSL:n liikenteestä ajetaan noin 80 % normaaleista vuoroista. Lähiliikenteessä on harvennettu A-, K- ja Y-junia. Käytännössä A- ja K-lähijunat ajetaan 20 minuutin vuorovälein.

Helsingin ja Turun välisellä rantaradalla perutaan kaikki Y-junat, paitsi Karjaalta aamulla kello 5:43 Helsinkiin lähtevä Y-juna. Pääradalla perutaan kaikki Riihimäki–Helsinki-välillä kulkevat D-junat ja Helsingistä kello 15:51 lähtevä R-juna.

Kaukoliikenteen junavuorot pyritään ajamaan normaalien aikataulujen mukaan. VR:n operaatiokeskuksen johtaja Ari Vanhanen ohjeistaa matkustajia kuitenkin varautumaan siihen, että myös kaukoliikenteen junat Tampereelta, Turusta ja Kouvolasta Helsinkiin päin voivat myöhästellä.

Voimakkaan lumisateen arvioidaan rajoittavan lentoliikennettä Helsinki-Vantaalla ja vaikeuttavan lentoaseman toimintaa. Finnair perui jo etukäteen 41 lentoa taatakseen mahdollisimman sujuvan liikenteen. Lisäksi torstaina lentävien on syytä varautua viivästyksiin.

– Seuraamme tilannetta tarkasti ja teemme parhaamme, jotta haastavasta säästä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa asiakkaillemme, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt yhtiön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Katso täältä Finnairin lista perutuista lennoista (siirryt toiseen palveluun)

Helsinki-Vantaan lentokentästä vastaava Finavia pyytää tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) matkustajia varautumaan viiveisiin lentoliikenteessä. Lennonjohto voi joutua turvallisuussyistä rajoittamaan nousevien ja laskeutuvien lentojen määriä.

Tämän hetkisten ennusteiden mukaan lumisade saattaa muuttua iltapäivällä jäätäväksi tihkusateeksi, minkä vuoksi lentokoneiden moottoreita voidaan joutua sulattamaan lentojen välillä. Finavian mukaan tämä hidastaisi lentoliikennettä merkittävästi, sillä jäänpoistoja jouduttaisiin tekemään kaksivaiheisena.

Stara: Koko aurauskalusto varattu käyttöön

Helsingin pelastuslaitos ja Helsingin poliisi kehottavat Twitterissä varaamaan työmatkaliikenteeseen runsaasti aikaa ja malttia.

Lunta pyryttää koko päivän, joten helpotusta liikenteeseen ei ole luvassa päivän aikana. Traffic Management Finland ohjeistaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että torstaina kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää etäpäivä.

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Starasta kerrotaan, että lumimyräkkään on valmistauduttu varaamalla koko aurauskalusto käyttöön. Työtä helpottaa se, ettei katujen varsilla ole vielä paljon lunta.

– Niin kauan kuin katujen varsilla on tilaa aurata lunta, meillä ei ole mitään isoja ongelmia, Staran tuotantopäällikkö Samipetteri Mäkinen sanoo.

Parhaiten aurattuina pyritään pitämään joukkoliikenteen käyttämät kadut, eli kokoojakadut ja pääkadut. Vasta tämän jälkeen huolehditaan asuinkaduista. Mäkinen arvioi, että auraamisessa menee torstain lisäksi loppuviikko.

– Jos sieltä 20 senttiä tulee, niin ei paljon muuta ehditä ensimmäisen 12 tunnin aikana.

"Auto putsataan lumilapiolla" – katso lukijoiden lumentuiskuisia kuvia