Herätys: Etelässä kova lumimyräkkä, Kreikka haluaa palauttaa kansainvälisen asemansa, aamuherätyksen rukkaaminen hankalaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Autoja ajaa lumisateessa
Markku Ojala / EPA

Kova lumimyräkkä iskee etelään: junia ja lentoja peruttu, koko aurauskalusto käytössä, pelastuslaitos ja poliisi valmiina

Tänään työmatkaan kannattaa varata aikaa, sillä ajokeli on erittäin huono rankan lumisateen takia. Yön aikana lännestä saapunut lumipyry heikentää ajokelin eteläisessä Suomessa vaaralliseksi. Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että lunta on kertynyt paikoin etelässä jo 10 senttimetriä. Uudellemaalle sataa torstain aikana jopa 15 senttiä lunta.

Lumisade haittaa liikennettä. Osa HSL:n ja Finnairin liikenteestä on peruttu lumimyräkän vuoksi. Finnair perui jo etukäteen 41 lentoa taatakseen mahdollisimman sujuvan liikenteen. HSL:n lähijunaliikenteestä esimerkiksi A- ja K-lähijunat ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Helsingin pelastuslaitos kehottaa varaamaan työmatkaliikenteeseen normaalia enemmän aikaa, ja Traffic Management Finland ohjeistaa pitämään torstaina mahdollisuuksien mukaan etäpäivä.

Suomalaisten luottamus digitaalisiin palveluihin rapistunut tietovuotojen takia – omien tietojen pelätään päätyvän vääriin käsiin

Useat tietovuotoskandaalit ovat vaikuttaneet siihen, miten monet suomalaiset käyttävät digitaalisia palveluita, selviää Sitran teettämästä kyselystä. Huoli siitä, että omat tiedot päätyisivät vääriin käsiin, on saanut monet kiristämään palveluiden yksityisasetuksia tai vähentämään palveluiden käyttöä. Viime vuonna esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebook kertoi monista tietovuodoista, joissa palveluun luovutettuja tietoja päätyi kolmansille osapuolille.

Tietokoneen näppäimistö ja koodia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kreikka haluaa palauttaa kansainvälisen asemansa Makedonia-kiistan jälkeen – neljä poimintaa maan suunnasta

Kreikassa pääministeri Alexis Tsiprasin vasemmistohallitus voitti eilen illalla luottamuslauseäänestyksen. Hallitus oli horjunut Makedonian nimikiistan vuoksi. Nyt Tsipras lupaa vakautta ja lisää uudistuksia. Kreikka tähtää myös johtavan roolin palauttamiseen Balkanilla.

Alexis Tsipras
Pääministeri Alexis Tsipras luottamuslauseäänestyksen jälkeen Kreikan parlamentissa.Yannis Kolesidis / EPA

Kun Outi Sorsa, 34, kertoi ongelmista töissä, hänen käskettiin olla hiljaa – henkinen kuormitus työssä on lisääntynyt: Testaa kuormituksesi

Henkinen kuormitus työssä on lisääntynyt. Työolobarometrin mukaan jopa 60 prosenttia palkansaajista kokee työnsä henkisesti raskaaksi. Kevan vuoden 2018 tutkimuksen mukaan 61 prosenttia kunta-alalla piti työtään henkisesti kuormittavana. Kun Outi Sorsa kertoi kuormituksestaan töissä, häntä ei otettu vakavasti. Lue Outi Sorsan tarina ja testaa oma kuormituksesi.

Lähikuva silmiään kiinni pitävästä Outi Sorsasta.
Outi Sorsa joutui ryhtymään yrittäjäksi, koska ongelmiin ei töissä puututtu.Jussi Koivunoro / Yle

"Teinien on vaikea herätä aamuisin, se on tieteellinen tosiasia"

Helsingin kaupunki suosittelee yläkouluille ja lukioille aamuherätysten myöhentämistä. Kaupunki on perustellut suositustaan murrosikäisten unirytmin myöhentymisellä, mistä seuraa se, että nuorten on vaikeaa nousta aamulla ja jos he saavat nukkua pidempään, he jaksavat paremmin koko koulupäivän. Ylen kyselyyn vastanneista kouluista vain 60 prosenttia aikoo noudattaa kaupungin suositusta siitä, että yläkoulut ja lukiot alkaisivat aikaisintaan puoli yhdeksältä aamulla. Rehtorit pitävät ongelmana muun muassa sitä, että koulupäivät venyvät iltapäivällä pitkiksi ja oppilailla on kiire iltapäivisin harrastuksiin.

Nuori nainen kävelee ylös portaita.
Tiina Jutila / Yle

Etelään myräkkää, pohjoiseen pakkasta

Sakea lumipyry liikkuu Etelä-Suomen yllä itään. Yön aikana lunta on satanut etelässä 5–10 senttiä. Pääkaupunkiseudulta Kymenlaaksoon ja Hämeeseen ulottuvalla alueella lunta tulee aamun aikana reilusti lisää, paikoin 2-3 senttiä tunnissa. Illan aikana sadealue väistyy itään. Voimakkaan, puuskaisen tuulen kanssa lumi kinostuu ja pöllyää tuulessa. Etelää lukuun ottamatta pakkasta on yleisesti 10–20 astetta. Lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääkartta
Yle