Huippu-urheilun lopettaminen sai vaatteet kiristämään mutta tavoitteet korkealle – Aino-Kaisa Saarinen nauttii uudesta työurastaan

Kilpa-urheilun lopettaminen ei ole helppoa. Se voi jättää tyhjiön, jota on vaikea täyttää. Aino-Kaisa Saarinen löysi uuden uran Salpausselän kisojen pääsihteerinä .

Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen
Yle/ Minna Perovuo

Hiihdon olympiavoittaja Sami Jauhojärvi on kertonut pilke silmäkulmassa, että pahinta uran lopettamisessa on se, että takapuoli katoaa. Edelleen huippukunnossa oleva Aino-Kaisa Saarinen naurahtaa, että hänellä harmin aiheena on enemmäkin vaatteiden lievä kiristyminen.

Hiihtäjästä toimistorotaksi

Saarinen valittiin elokuussa Salpausselän kisojen pääsihteeriksi ja ensimmäinen näytön paikka on tammikuun lopulla, kun Lahdessa kilpaillaan alle 23- vuotiaiden maailmanmestaruuksista. Uusi työ antaa kilpailuhenkiselle Saariselle uutta haastetta kilpauran päättymisen jälkeen.

– Aivan kuten urheilussa, myös työssä on tärkeää asettaa tavoitteita ja mennä niitä kohti. Alussa arvelutti, että onko minusta toimistohommiin – toimistorotaksi - mutta olen todella innostunut tästä työstä.

Hiihtoura teki haaveita todeksi

Saarinen on yksi 2000 –luvun menestyneimpiä urheilijoita. Hän voitti pitkällä urallaan viisi olympia- ja yhdeksän maailmanmestaruusmitalia, joista neljä kultaista. Puoli seitsemän –ohjelmassa vieraillut Saarinen kertoi, että viime keväänä päättynyt ura tuntuu nyt unelmalta, joka toteutui.

– Uskomatonta, että tein haaveista totta. Se vaati ison työn mutta koen silti olevani ennen kaikkea onnekas, sillä kaikki eivät yllä samaan vaikka kuinka ponnistelisi.

Hiihtäen töihin

Työetuna Saarinen pääsee testaamaan tuttuja Salpausselän kilpalatuja ja työmatkakin taittuu hiiihtämällä.

– Kymmenen kilometriä ovelta ovelle on juuri sopiva matka siihen, että ajatukset irtaantuvat työhommista

Tällä viikolla pääsihteeri Saarinen on järjestänyt Lahteen saapuville kilpailjoille majoituspaikkoja ja hoitanut vapaaehtoisten koulutusta. Tahti vain kiihtyy Salpausselän viikonlopun lähestyessä mutta Saarinen pitää vauhdista ja haasteista.

Hiihtouralta eväitä myös työelämään

Saarisen valinta pääsihteeriksi aiheutti myös soraääniä mutta hän on tottunut ottamaan kritiikkiä vastaan ja antaa näyttöjen puhua puolestaan

– Ihmisillä on tietysti mielipiteitä ja olin iloinen, että asia nousi esiin. Olen sitä mieltä, että pitkä urheilu-ura opettaa paljon muutakin kuin perinteistä ja vapaata hiihtoa. Teen joka päivä töitä sata lasissa, aivan kuten hiihtäessäkin ja omasta urasta on ollut hyötyä muun muassa asiantuntijaryhmien kokoamisessa.

"Älä nyt sinäkin huuda"

Työn lisäksi Saarista pitää kiireisenä 2,5 –vuotias tytär Amanda. Saarisen ja Tom Gustafssonin perheessä on tiukat säännöt, joista pidetään kiinni mutta kaikenlaiseen liikkumiseen kannustetaan.

– Meillä saa painaa ympäri kämppää. Usein olen itsekin mukana juoksemassa ja jahtausleikeissä.

Pikkulasten tavoin myös Amnda osaa pistää vanhempansa koville. Saarinen on herkempi lähtemään lapsen kiukkuun mukaan ja silloin rauhallisempi Gustafsson puuttuu tilanteeseen.

- Tom sanoo, että älä nyt sinäkin huuda. Eikö se riitä, että yksi kiljuu, Saarinen kertoo ja nauraa omalle käytökselleen.

Saarinen on myös ylpeä tyttärensä oman tahdon näyttämisestä

– Ajattelen, että vau mikä likka. Tolla asenteella pärjää.

Katso koko Aino-Kaisa Saarisen haastattelu täältä