Pääministeri May vannoo vievänsä brexitin maaliin: "Nyt on selvitettävä, mitä parlamentti haluaa"

Britannian pääministeri Theresa May odottaa työväenpuoluetta mukaan brexit-keskusteluihin.

Brexit
Sivukuva Theresa Maysta, jolla sininen jakkupuku. Puhujapömpeli edessä.
Britannian pääministeri Theresa May piti tiedotustilaisuuden virka-asuntonsa edustalla 16.1. 2018.Epa-Efe/Facundo Arrizabalaga

Britannian pääministeri Theresa May vakuuttaa jatkavansa edelleen työtä Britannian EU-eron toteuttamiseksi.

Hänkommentoi brexit-umpisolmua virka-asuntonsa edustalla myöhään keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun hallitus selvisi parlamentin alahuoneen luottamusäänestyksestä.

Pääministeri kertoi tavanneensa keskiviikkoiltana SNP:n, liberaalidemokraattien sekä Plaid Cymru-puolueen johtajien kanssa, mutta joukosta loisti poissaolollaan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Keskustelut hallituksen ja parlamentin edustajien kanssa jatkuvat tänään torstaina. May ilmaisi olevansa pettynyt siihen, ettei työväenpuolue ole toistaiseksi ilmoittautunut mukaan neuvotteluihin.

– Mutta ovemme pysyy auki, May lupasi.

Työväenpuolueen johtaja Corbyn on halunnut, että neuvottelujen lähtökohtana tulisi olla, että Britannia ei eroa EU:sta ilman erosopimusta.

Puheessaan May sanoi pitävänsä velvollisuutenaan saattaa EU-ero loppuun ja vakuutti tekevänsä sen. Hän kehotti Britannian parlamenttia työskentelemään yhdessä brexitin onnistumiseksi.

– On aika laittaa syrjään oma etu, pääministeri sanoi.

– Olemme nähneet, mitä parlamentti ei halua. Nyt meidän täytyy kaikkien tehdä rakentavaa yhteistyötä ja selvittää, mitä parlamentti haluaa.

Britannian pääministeri Theresa May voitti keskiviikkona parlamentin luottamusäänestyksen äänin 325-306. Tiistaina Britannian parlamentti hylkäsi Mayn EU-erosopimuksen murskaluvuin 432–202.

Britannia jättää EU:n näillä näkymin 29. maaliskuuta.

Lue myös:

Sipilä Mayn EU-erosopimuksen kaatumisesta: "Kyllä tämä nyt näyttää aika pahalta"

Brittiparlamentin tyrmäys mietityttää EU:ssa: Sopimukseton brexit lähempänä kuin koskaan

Analyysi: Theresa May tuskin kaatuu EU-erosopimuksen rökäletappioon – Britannian taloudelle voi silti käydä huonosti

Lähteet: Reuters, AP, STT