Kotkan kaupunginjohtajan pitkä säästölista: uimahalli kiinni, kulttuurijohtajaa ei palkatakaan ja henkilöstö lomautetaan

Kotkan kaupunki etsii 6,3 miljoonan euron säästöjä.

Kotka
Mies ui uimahallissa.
Juha Korhonen / Yle

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö on tehnyt ehdotuksensa niistä toimenpiteistä, joilla kaupungin taloutta tasapainotettaisiin. Lopullinen säästötarve vuoden 2019 talousarvioesitykseen on 6,3 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen säästötoimenpide on, että kaupungin henkilöstö lomautetaan viikoksi tänä vuonna. Tästä koituisi 500 000 euron säästö. Lisäksi avoimiin virkoihin tai eläkkeelle jäävien tilalle ei palkattaisi uusia työntekijä.

Kaupunginjohtaja esittää myös, että Katariinan uimahalli Kotkansaarella suljetaan. Uimahalli on huonokuntoinen, ja sen sulkeminen voisi olla edessä joka tapauksessa ilman vaativia korjaus- ja kunnossapitotoimia. Kaupunginjohtajan ehdotuksessa maauimalan ulkoallas säilyisi kuitenkin kesäkäytössä.

– Ehdotukset ovat hurjia, ja valtuutetuilla on rankkoja päätöksiä edessä. Tasapainotustarve on suuri, joten vastuualueiden johtajat ovat joutuneet ehdottomaan kovia säästökohteita. Joissain palveluissa joudumme supistamaan nykyisestä tasosta, Sirviö sanoo kaupungin tiedotteessa.

Opetuksesta, kasvatuksesta ja kulttuurista säästetään

Opetukseen ja kasvatukseen kohdistuu ehdotuksessa useita säästökohteita.

Määräaikaisten opettajien ja koulunkäynninavustajien määrää vähennetään. Lisäksi määräaikaiset opettajat palkattaisiin vain koulupäivien ajaksi.

Listalla on myös koululaisten iltapäivätoiminnan lopettaminen.

Varhaiskasvatuksessa yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmissä ryhmäkokoa kasvatetaan.

Sote-kuntayhtymä Kymsoten aloitettua vuoden vaihteessa, kaupungin säästötoimenpiteet kohdistuvat sille jäljelle jääneisiin palveluihin. Koska suurimmat vastuualueet kaupungissa ovat nyt opetustoimi ja varhaiskasvatus, kohdistuu valtaosa säästötoimista niihin.

Kaupunginjohtaja esittää myös, että jo pitkään haussa olleen kulttuurijohtajan virkaa ei täytetäkään, vaan hakuprosessi keskeytetään. Lisäksi Kotkan kaupunginteatterin avustusta leikattaisiin kaupunginjohtajan esityksessä 150 000 eurolla. Kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola kuvailee säästöehdotusta "järkyttävän suureksi".

Kaupunki aikoo myös korottaa pysäköintivirhemaksua. Parkkisakko nousisi 40 eurosta 50 euroon. Korotus nostaisi kaupungin tuloja noin 75 000 eurolla.

Ehdotetut säästötoimet kohdistuvat myös kaupungin päätöksentekoon, sillä elinvoimalautakunta ehdotetaan lakkautettavaksi.

Säästötoimenpiteet ja mahdolliset tulonlähteet mukaan lukien ehdotuksessa on säästöjä ja tuloja alijäämän kattamiseksi yhteensä noin 7,4 miljoonan euron edestä.

Kotkan talousarvio jäi tappiolliseksi

Talouden tasapainotusohjelman ehdotetut säästötoimenpiteet on julkaistu kaupunginhallituksen esityslistalla (siirryt toiseen palveluun). Kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta ensi maanantaina.

Tämän vuoden budjetista päätettäessä joulukuussa kaupunginvaltuusto edellytti, että talouden tasapainottamisen suunnittelu aloitetaan välittömästi. Valtuusto ohjeisti laatimaan tasapainotusohjelman vuosille 2019-2022.

Kotkan talousarvio tälle vuodelle on 5 miljoonaa euroa alijäämäinen.