Yhdysvaltain joukkojen lähtö Syyriasta on salamyhkäinen operaatio, jonka aikataulusta ei ole tietoa

Amerikkalaisia surmannut itsemurhaisku asetti vetäytymisen perustelut kyseenalaiseksi.

Syyria
kurdien ja amerikkalaisten ajoneuvoja
Syyrian kurdien joukkojen ja Yhdysvaltain armeijan yhteispartio Syyriassa keväällä 2018.Youssef Rabie Youssef / EPA-EFE

Presidentti Donald Trump ilmoitti joulukuun 19. päivänä, että Yhdysvaltain sotilaat vedetään pois Syyriasta, koska "Isis on voitettu". Amerikkalaisten lehtitietojen mukaan hän käski, että joukot tulevat kotiin 30 vuorokaudessa.

Ilmoituksesta alkaa olla tuo kuukausi, eikä amerikkalaisten vetäytyminen Syyriasta ole alkanut. Viikko sitten kerrottiin, että kymmenisen ajoneuvoa oli siirtynyt Irakin puolelle, mutta ei sotilaita.

Tulkinnanvaraiset lausunnot joukkojen lähdöstä ja sen aikataulusta alkoivat pian Trumpin ilmoituksen jälkeen. Nyt arvellaan, että joukkojen vetämiseen menee neljä kuukautta tai enemmän. Aikataulu ja vetäytymissuunnitelma ovat salaisia.

Ensi alkuun Yhdysvaltain sotilaiden määrä todennäköisesti kasvaa muutamalla sadalla, kun paikalle tuodaan joukkoja turvaamaan toisten vetäytymistä. Lähivesillä on Yhdysvaltain maihinnousutukialus (siirryt toiseen palveluun) ja 4 500 merijalkaväen sotilasta.

Pysäytyskuva videosta
Manbijissa tehtiin itsemurhaisku ravintolaan, missä amerikkalaissotilaat kävivät usein syömässä. AFP

Isis on lyöty, vai onko?

Trumpin väite siitä, että ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis olisi voitettu, joutui kyseenalaiseksi keskiviikkona. Manbijin kaupungissa Pohjois-Syyriassa tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli neljä amerikkalaista: kaksi sotilasta, yksi tiedusteluvirkamies ja yksi tulkki.

Isis sanoi tehneensä iskun. Sitä ennen oli amerikkalaisten Syyrian-sotaretken aikana, vuodesta 2015 lähtien, kuollut vihollisen vaikutuksesta vain kaksi amerikkalaissotilasta – molemmat tienvarsipommin räjähdyksessä.

Iskun jälkeen jotkut Yhdysvaltain poliitikot vaativat (siirryt toiseen palveluun) presidentti Trumpia peruuttamaan joukkojen vetämisen Syyriasta. Varapresidentti Mike Pence toisti eilen, että joukot vedetään kotiin. Mutta hän lisäsi:

– Emme koskaan salli Isisin jäännösten pystyttää uudelleen pahaa ja murhanhimoista kalifaattiaan.

Pencen puhuessakin Yhdysvallat jatkoi ilmaiskuja Isisin asemiin. Yhdysvaltain tukemat Syyrian demokraattiset joukot (SDF) valtaavat viimeisiä kyliä Isisiltä Irakin rajalla. Kylistä on viime päivinä kuljetettu satoja Isis-taistelijoita ja tuhansia siviilejä heille rakennettuihin leireihin.

Isis ei enää pidä suuria maa-alueita hallussaan, mutta tuhansia sen taistelijoita arvellaan edelleen olevan Syyriassa ja Irakissa.

Syyrian kartta, maan jakautuminen eri joukkojen hallitsemiin alueisiin
Yle Uutisgrafiikka

Erikoisjoukkoja ja merijalkaväkeä

Amerikkalaisia joukkoja lähetettiin Syyriaan Barack Obaman presidenttikaudella marraskuussa 2015 auttamaan taistelussa Isisiä vastaan – aluksi vain muutamia kymmeniä erikoisjoukkojen sotilaita.

Vuoden kuluttua erikoisjoukkojen määrä oli noussut jo yli kolmeensataan. Ne tukivat ja kouluttivat kurdeista ja arabeista koostuvia SDF-joukkoja, jotka valmistautuivat valtaamaan Isisin "pääkaupungin" Raqqan.

Raqqan hyökkäystä tukemaan tuotiin maaliskuussa 2017 myös 400 Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta. Joukkoon kuuluu pieni kenttätykistöosasto.

Nyt Syyriassa sanotaan olevan runsaat 2 000 amerikkalaissotilasta.

Amerikkalaisjoukkoja on Pohjois- ja Itä-Syyriassa, alueilla jotka ovat SDF:n hallussa. Heitä on myös at-Tanfin tukikohdassa Jordanian rajan lähellä. Presidentin turvallisuusneuvonantajan John Boltonin mukaan vetäytyminen ei koske at-Tanfin tukikohtaa.

Koulutustehtävä jää kesken

Bolton näytti pari viikkoa sitten asettavan muidenkin amerikkalaisjoukkojen vetäytymiselle ehtoja, jotka voivat viivyttää sitä.

Lähi-Idän matkallaan Bolton sanoi, että Yhdysvaltain joukot pysyvät Syyriassa kunnes Isisin viimeisetkin jäänteet on lyöty ja että Turkin on annettava takuut siitä ettei se hyökkää Yhdysvaltain liittolaisina sotineita kurdeja vastaan.

Yhdysvallat on siis tukenut Syyriassa SDF-joukkoja, joita johtavat ja joiden ytimenä ovat Syyrian kurdien YPG-nimiset joukot. Tarkoitus on valmentaa niitä pitämään Isisiltä takaisin vallattu alue hallussa ja vakauttamaan tilanne siellä.

Yhdysvaltain puolustusvoimien komentajan, kenraali Joseph Dunfordin mukaan kyseiseen tehtävään tarvitaan vajaat 40 000 paikallista sotilasta, mutta vain viidennes tuosta määrästä on ehditty kouluttaa.

turkkialaisia mielenosoittajia
Turkkilaiset osoittavat mieltään, kun Yhdysvallat kielsi Turkkia hyökkäämästä Syyrian kurdien kimppuun.Olga Bozogolu / EPA-EFE

Kurdiliittolaiset ovat huolissaan

Amerikkalaisten lähdöstä ovat huolissaan sekä SDF:n ytimenä olevat kurdit että joukkoihin kuuluvat kristityt assyrialaiset.

Kurdeja uhkaa Turkki, jonka presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää Syyrian kurdien YPG:tä yhtä pahana vihollisena kuin Turkissa toimivaa aseellista kurdijärjestöä PKK:ta. Erdoğan on uhannut hyökätä YPG:tä vastaan, ja kurdit pelkäävät näin tapahtuvan Yhdysvaltain lähdön jälkeen.

Erdoğan haluaa luoda Syyrian pohjoisosaan Turkin rajan taakse 32 kilometrin syvyisen "turvallisuusvyöhykkeen", jolla arvatenkaan ei saisi olla kurditaistelijoita. Trump ei ole ainakaan vastustanut vyöhykettä.

Kurdijohtoinen SDF on eilen ilmoittanut tukevansa turvallisuusvyöyhykkeen perustamista – sillä ehdolla, että kaikille uskonnollisille ja etnisille ryhmille taataan suojelu tuhoamiselta. Kurdit haluavat nimenomaan kansainväliset takuut.

venäläissotilaita syyriassa
Syyrian kurdialueita haluavat monet tahot. Venäläisiä sotapoliiseja Manbijin kaupungin länsipuolella.George Ourfalian / Lehtikuva

Turkki ei ole ainoa uhka. Pohjois- ja Itä-Syyriaa tavoittelee haltuunsa myös Syyrian hallitus, jota tukevat Venäjän ja Iranin joukot. SDF:n nyt hallitsemalla alueella ovat Syyrian öljyvarat ja paljon maanviljelysseutua.

Jotta hämmennys Yhdysvaltain aikeista olisi riittävä, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi viime viikolla, että viimeinenkin Iranin sotilas häädetään Syyriasta. Miten Yhdysvallat sen tekee, jäi epäselväksi.

Lähteet: AP, Reuters