Aluehallintovirasto puuttui jälleen Varkauden sairaalan toimintoihin – kieltää anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativat leikkaukset

Kyseiset leikkaukset on lopettava viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. AVI tehostaa määräystä 700 000 euron uhkasakolla.

Varkaus
Kirurgian välineistöä pöydällä.
Matti Myller / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Varkauden sairaalalta myös leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativat leikkaukset.

Leikkaukset on lopetettava viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. AVI tehostaa kieltoa 700 000 euron uhkasakolla. Varkaus on ostanut leikkaukset yksityiseltä Terveystalo-yhtiöltä vuodesta 2015 lähtien.

Aluehallintovirasto perustelee ratkaisuaan terveydenhuoltolailla, jonka mukaan anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita edellyttävää toimintaa ei voi tehdä kunnan järjestämässä tai hankkimassa sairaalassa kuten Varkaudessa tehdään. Nämä toiminnot ovat sairaanhoitopiirin vastuulla keskussairaaloissa.

Aluehallintoviraston valvontapäätöksen mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on valmistautunut ottamaan vastaan Varkauden sairaalassa leikattavia kirurgisia potilaita muun muassa virkajärjestelyin ja leikkaussalikapasiteettia olisi koko maakunnan potilaille. Varkaus ei ole kuitenkaan neuvotellut leikkausten järjestämisestä sairaanhoitopiirin kanssa.

Varkauden vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Ruotsalainen sanoo, että kaupunki kunnioittaa aluehallintoviraston päätöstä. Hän arvioi, että kaupungin kustannukset tulevat ratkaisun myötä kasvamaan. Leikkausaliolosuhteita ja anestesiaa vaativa leikkauksia on tehty Varkaudessa Ruotsalaisen arvion mukaan vuosittain noin tuhat.

– Harmillinen tieto tämä meille on. Kyllä tämä tulee kaupungin kustannuksia lisäämään paitsi leikkaustoiminnan myös matkojen osalta, Ruotsalainen sanoo.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä luopui vastaavista leikkauksista Iisalmen sairaalassa lakimuutoksen vuoksi jo vuosi sitten. Terveystalo vastaa jäljelle jäävistä päiväkirurgisista leikkauksista myös Iisalmessa.

Aluehallintovirasto määräsi aiemmin tällä viikolla Varkauden lopettamaan tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon kaupungin sairaalassa. Ylä-Savossa tahdosta riippumattomasta hoidosta ja psykiatrisesta päivystyksestä luovuttiin marraskuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Varkauden kaupungille poikkeusluvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystystoimintaan tämän vuoden loppuun saakka.

Uutista korjattu 17.1. kello 16:49 ja 18.1. kello 10:39: Iisalmen sairaalassa vastaavista leikkauksista luovuttiin jo vuoden 2018 alussa, ei vuodenvaihteessa niin kuin uutisessa aluksi luki. Lisäksi vaihdettu: "kaupunki kunnioittaa Varkauden päätöstä" muotoon "kaupunki kunnioittaa aluehallintoviraston päätöstä."