1. yle.fi
  2. Uutiset

Milloin sinä pääset suunnittelemaan kesälomaasi? Yle vertaili: Ammattien välillä kuukausien erot

Loman ratkeaminen kyllin ajoissa vaikuttaa paitsi matkan hintoihin myös arjen järjestelyihin läheisten kanssa.

kesäloma
Auringonlasku San Sebastianissa Espanjassa.
Javier Etxezarreta / EPA

Matkatoimistot kehuvat myyvänsä kesän parhaat lomat nyt. Mutta harva pystyy niihin vielä tarttumaan.

Vuosilomien vahvistaminen työntekijöille vaihtelee aloittain merkittävästi, ja käytännöissä voi olla paljon eroja myös saman alan työnantajien välillä.

Yle kysyi ammattiliitoilta ja työnantajilta, milloin lomalistat valmistuvat kesää varten.

Aikajanalle on poimittu esimerkkejä aloilta, joilta saimme keskimääräisen aika-arvion lomien vahvistamisesta.

loma-aikajana
Yle / Uutisgrafiikka

Osalla toimialoista ei ole tiettyä ajankohtaa lomalistojen puimiselle. Esimerkiksi Rakennusliiton jäsenistön työmailla lomat sovitaan kun sovitaan.

Jos rakennusalan työntekijä haluaa varhaisessa vaiheessa kevättä varata esimerkiksi koko perheen reissun kesälle, se on hänen ja esimiehensä välinen asia, eikä sopiminen kalenteria katso, Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas kertoo.

Miksi lomat eivät selviä kaikille samaan aikaan?

Mikäli toimiala huolehtii asiakkaidensa hengestä ja terveydestä, riittävä ja asiantunteva miehitys on pidettävä työpaikalla yllä läpi kesän.

Työantajalle, kuten vaikka sairaanhoitopiirille, etusijalla on palveluiden, siis hoidon, turvaaminen. Lomien ratkomista varten pitää ensin varmistaa, että osaavaa kesätyövoimaa on saatavilla.

Jos taas yritys, kuten konepaja, elää tilauksesta ja urakasta toiseen, kesälle osuva kysyntä vaikuttaa lomamahdollisuuksiin.

Ehkä haastavinta lomien suunnittelu on aloilla, joissa henkilökunta pitää mitoittaa sen mukaan, paljonko palvelua käytetään, Vantaan kaupungin henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoo.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa työntekijät odottavat lasten hoitotarpeen selviämistä, ennen kuin omat lomat lukitaan.

Toisinaan työnantaja on luonut vuorottelusysteemin ja tuon rotaation ansiosta lomia ei tarvitse liiemmin sovitella.

Vuosilomalain mukaan työnantajan on ilmoitettava loman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista – ja erityisissä tapauksissa viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista.

Lomalla pitäisi pystyä lomailemaan

Ylelle vastanneilla ammattiliitoilla ei ollut erityisiä havaintoja siitä, että lomalistojen ratkominen olisi varhaistumassa tai myöhäistymässä.

Eräs keino suunnitella kesää ajoissa on kesätyöntekijöiden rekrytoiminen heti vuoden alussa. Aikaistunut kesätyöhaku toki liittyy myös kilpailuun hyvistä työntekijöistä, mutta kauppaketju Tokmannin henkilöstöjohtajan Sirpa Huuskosen mukaan sillä on vaikutusta myös vakituisten työntekijöiden kesälomajärjestelyihin.

Ongelma ei välttämättä olekaan lomien järjestäminen, Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko huomauttaa, vaan itse lomalla oleminen ja pysyminen.

– Loma tulisi saada pitää sovitusti ja kokonaan irti työasioista, mutta moni huolehtii esimerkiksi sähköpostista tai hoitaa muita työasioita. Joskus myös lomat lyhentyvät akuuttien tilanteiden takia. Jos työnantaja pyytää, aika moni meistä sinne työpaikalle nopeasti myös kiitää, korkeakoulutettuja asiantuntijoita edustava Savinko sanoo.

Työvireestä irtautuminen voi olla haaste myös esimerkiksi hoitoalalla.

JHL:n neuvottelupäällikön Mari Keturin mukaan varsinkin "24/7-töissä" ollaan menossa suuntaan, jossa työntekijä ei pysty pitämään kolmea viikkoa pidempää vuosilomaa kerralla toimintojen turvaamiseksi.

Mitä väliä on loman sijainnilla, jos lomaa kuitenkin saa?

Vaikka matkatarjousten menettäminen ei harmittaisikaan, loma-ajalla on kuitenkin merkitystä, sillä monilla arjen pyörittäminen nojaa kalenterimerkintöihin.

– Kun on tunne, että voi vaikuttaa omiin asioihinsa, se tunne on valtava ja lisää työhyvinvointia ihan merkittävästi, JHL:n Mari Keturi sanoo.

Juttua varten on kerätty tietoja STTK:n jäsenliitoilta, Akavasta, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:stä, Rakennusliitosta, Lastentarhaopettajaliitosta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä, KT Kuntatyönantajista sekä Keskon, S-ryhmän, Tokmannin ja Vantaan kaupungin henkilöstöjohtajilta.

Juttua muokattu 18.1. klo 10.35 lisäämällä tekstiin maininta vuosilomalaista ja poistamalla aikajanalta teknologiateollisuuden toimihenkilöt alan vahvistuskäytäntöjen suuren hajonnan vuoksi.

Milloin kesälomat vahvistetaan sinun työpaikallasi? Saatko varmuuden lomasta riittävän ajoissa? Toteutuvatko lomatoiveesi yhtä hyvin kuin työkavereillasi? Keskustele aiheesta tämän jutun lopussa. Huomioithan, että keskusteluun osallistuminen vaatii Yle-tunnuksen. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Käytätkö Tripadvisoria tai Bookingia lomakohteen valintaan? Tarvitset näitä lukuohjeita välttääksesi asiakasarvioiden hämäykset

Varaa sunnuntaina, matkusta perjantaina – Säästä satasia ulkomaanmatkan hinnassa

Suomalaiset palaavat nyt suurin joukoin väkivallasta kärsineisiin Egyptiin ja Turkkiin – ulkoministeriö kertoo parhaat vinkit lomailijoille

Lomarahoja leikataan viimeistä kertaa, mutta loppuuko kiky-tuntien tekeminen koskaan?

Lue seuraavaksi