Lunta tuprutti niin paljon, että kuplahallin kylkeen aukesi parinkymmenen metrin repeämä – moni urheiluseura urakoi Helsingin seudulla pitkin yötä

Pääkaupunkiseudulla moni kuplahalli on kärsinyt vaurioita runsaan lumentulon takia.

Talvisää
Myllypuron viime yönä romahtanut kuplahalli.
Näkymä Myllypurossa urheiluseura PK-35:n omistaman hallin luona tänään torstaina.Mårten Lampén / Yle

Runsas lumentulo on koetellut Helsingin seudun kuplahalleja.

Suomen Palloliiton tietoon on tullut useita runsaan lumentulon aiheuttamia ongelmia, ja liitto selvittää parasta aikaa, miten suurista vahingoista on kysymys.

– Teemme juuri soittokierrosta urheiluseuroihin. Tämänhetkisen tiedon mukaan halleja on jouduttu ajamaan alas pääkaupunkiseudulla ainakin Myllypurossa ja Jakomäessä, sanoo Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen.

Helsingin Myllypurossa urheiluseura PK-35:n omistaman hallin kyljessä havaittiin torstaiaamuna parinkymmenen metrin repeämä. Hallin romahtamisen syyksi epäillään lumen painoa. Myöskään ilkivallan mahdollisuutta ei ole vielä suljettu pois.

Jakomäessä puolestaan FC Kontun halli jouduttiin aamulla ajamaan alas lumen painosta aiheutuneen repeämän takia.

– Hallissa oli aamulla noin viiden metrin pituinen repeämä, joten päätimme ajaa hallin hallitusti alas, sanoo Kontun puheenjohtaja Juha Granbom.

Tasakattoiset hallit erityissyynissä

Ylipainehalleja on pääkaupunkiseudulla toistakymmentä. Ne hallityypit, joissa on tasakatto, ovat nyt erityishuomion kohteena.

– Ylipainehalli on kiinteään rakennukseen verrattuna erilainen siten, että se vaatii tarkkaa ennakointia sään suhteen. Erityisesti tasakattoisten ylipainehallien kanssa on oltava tarkkana, sillä tasakatto kerää nopeasti suuria lumikuormia, sanoo Auvinen.

Monissa Helsingin seudun urheiluseuroissa urakoitiinkin viime yönä lumitöissä. Runsas lumentulo alkoi puoliltaöin, ja lumentulo jatkui aamuun asti. Lumikuormaa piti näin keventää pitkin yötä.

Joissakin halleissa lumen aiheuttamia ongelmia on yritetty poistaa myös lisäämällä halliin painetta.

– Näin voidaan saada lumi paremmin valumaan katolta alas. Lumi on kuitenkin poistettava pikaisesti hallin juuresta, sillä suuret lumimäärät voivat aiheuttaa hallin seinään repeämiä, Auvinen sanoo.