Viraston päätös: Rapistuvaa talotaideteosta eli Khronoksen taloa ei voi suojella

Taiteilijaryhmä IC-98:n ja Lönnströmin taidemuseon ja säätiön yhteisprojektissa vanha pöytyäläinen maatila aidattiin ja jätettiin rapistumaan "tuhanneksi vuodeksi".

Pöytyä
IC-98 osti Pöytyältä talon, jonka se sulki ihmisiltä tuhanneksi vuodeksi.
Khronoksen talo -taideteos rakentuu Pöytyällä sijaitsevalle tilalle.IC-98

Raumalaisen taidesäätiön rahoittama, taiteilijaryhmän toteuttama rapistuva talo ei päädy suojeltavaksi.

Lönnströmin säätiön ja taidemuseon sekä taiteilijaryhmä IC-98:n taideprojektissa aidattiin pari vuotta sitten Pöytyällä Ortenojan kylässä sijaitseva maatila, joka jätetään rapistumaan sellaisenaan tuhanneksi vuodeksi.

Alue koostuu asuinrakennuksesta ja pihapiiristä. Aidattu alue on jätetty koskemattomaksi eikä sitä hoideta tai ylläpidetä millään tavalla.

Ei suojelun perustetta

Kiinteistö siirtyi lahjoituksena Pöytyän kunnalle vuonna 2016. Kunta pyysi lahjoitusehtojen mukaisesti Varsinais-Suomen ely-keskusta suojelemaan rakennuksen. Kunta on sitoutunut säilyttämään kohteen alueen ja rakennukset ennallaan.

Khronoksen talo, 2016
Khronoksen talo.IC-98

Ely-keskuksen mukaan Khronoksen talo ei kuitenkaan täytä suojelun edellytyksiä, koska suojelun tavoitteena on säilyttää rakennusperintöä eikä tuhota sitä. Ely-keskus katsoo, ettei rakennuksilla ole sellaista merkittävyyttä, että ne pitäisi suojella.

– Rakennuskokonaisuuden säilyminen tarkoitetulla tavalla rappeutuen voidaan parhaiten turvata maankäyttö- ja rakennuslain keinoin kaavoituksella ja muiden kunnan toimivallassa olevien keinojen avulla, ely-keskus toteaa.

Lönnströmin taidemuseon mukaan päätös oli odotettu. Koska taloa ei saada suojeltua rakennusperintölain mukaan, seuraavaksi talon alue pyritään suojelemaan luonnonsuojelulain nojalla.