1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: SDP:n kolmas kansanedustajapaikka Satakunnassa vaikea saavuttaa

SDP tavoittelee Satakunnassa kevään vaaleissa kolmea kansanedustajan paikkaa. Toimittaja Antti Laakso arvioi, että tavoite on haastava, vaikka SDP palaisi neljän vuoden jälkeen maakunnan suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa.

eduskuntavaalit
Demareiden vaalipalloja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Teollisuusmaakunta Satakunta on perinteisesti ollut Suomen sosiaalidemokraattisin alue. Näin oli myös viime eduskuntavaaleissa, mutta puolue menetti suurimman puolueen asemansa, kun perussuomalaiset ajoivat ohi.

Eduskuntavaaleissa vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun) SDP:n kannatusosuus oli vain 22,6 prosenttia. Perussuomalaiset ottivat 25 prosenttia äänistä.

Kuntavaaleissa SDP nousi taas suurimmaksi ja saamallaan ääniosuudella (28,6 %) se olisi eduskuntavaaleissa ottanut kolmannenkin paikan. Tästä innostuneena SDP on ilmoittanut lähtevänsä hakemaan kolmea kansanedustajaa.

Krista Kiuru
Krista Kiuru (sd.)Kati Rantala / Yle

Käytännössä tavoitteen saavuttaminen on SDP:lle todella kovan työn takana. Perussuomalaisten ääniosuus nousee todennäköisesti kuntavaaleista (12,5 %), kun maahanmuuttovastaisuudella ratsastavaa Laura Huhtasaarta pystyy äänestämään koko maakunnassa.

Maahanmuuton ja turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien todennäköisen nousu merkittäväksi vaaliteemaksi on perussuomalaisille taivaan lahja. SDP:ssä toivotaan, että puolueen vahvimmat teemat – hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja työelämän kysymykset – pysyvät vahvasti esillä.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.)
Kristiina Salonen (sd.)Karri Laihonen / Yle

Huhtasaaren äänikuningattaren asemaa pystyy todennäköisesti uhkaamaan vain raumalaisdemari Kristiina Salonen, joka viimeksi keräsi Satakunnassa eniten ääniä. Myöskään Krista Kiurun kansanedustajan asema ei näytä olevan uhattuna.

Haastajien (siirryt toiseen palveluun) asema on vaikea, vaikka ainakin entinen kansanedustaja Antti Vuolanne on tällä kertaa tosissaan yrittämässä paluuta Arkadianmäelle. Jos demarit kuitenkin saisivat kolme kansanedustajaa, kolmantena läpimenijänä on todennäköisesti joku miesehdokkaista.

Antti Vuolanne (sd.)
Antti Vuolanne (sd.)Antti Vuolanne

Muita tunnettuja miesehdokkaita ovat Markku "Pensselisetä" Tanttinen Porista ja Ari Reunanen Eurasta. Pääluottamusmies Jyrki Levonen saattaa kerätä varakansanedustaksi viime vaaleissa yltäneen ay-mies Tommi Raunelan ääniä. Raunela ei ole tällä kertaa ehdolla.

Keneltä SDP sitten voisi ottaa kolmannen paikan? Jos Huhtasaari pystyy vetämään perässään eduskuntaan toisen perussuomalaisen, jäljelle jäävät keskusta ja vasemmistoliitto.

Keskustan molemmat kansanedustajat jättävät eduskunnan. Puolueen lista näytti vielä viime viikolla heikolta, mutta porilaisen Tapio Huhtasen viimeviikkoinen ilmoitus lähteä sittenkin mukaan vaaleihin oli keskustalle hyvä uutinen.

Porin kaupunginvaltuutettu Markku Tanttinen (sd.)
Markku Tanttinen (sd.) keskellä.Antti Laakso / Yle

Kokoomus on kerännyt listalleen kovia ehdokkaita, ja se aikoo myös kaapata keskustalta toisen paikan.

Vasemmistoliitto sai viimeksi vertauslukujen perusteella viimeisen paikan Satakunnasta. Puolueen listalta puuttuu nyt Tapio Furuholmin kaltainen selkeä kakkosehdokas, ja kansanedustaja Jari Myllykoski joutuu jännittämään paikkansa puolesta tosissaan.

Mahdollista on siis, että SDP pystyy kaappaamaan vasemmistoliiton paikan.

Tämä olisi historiallista, sillä laitavasemmisto on pystynyt saamaan Satakunnasta ja aiemmasta Turun pohjoisesta vaalipiiristä ehdokkaansa läpi kaikissa eduskuntavaaleissa, joissa se on ollut mukana omalla listallaan. Viimeksi se jäi ilman kansanedustajaa 1930-luvulla, kun kommunistien toiminta oli lailla kiellettyä (siirryt toiseen palveluun).

Lue aiemmat analyysit vuoden 2019 vaaleista Satakunnassa:

Analyysi: Kokoomus sai vaaleihin unelmalistan – riittääkö se kahteen paikkaan?

Analyysi: Juhantalon ja Kallin lopettaminen tekee Satakunnan vaaleista jännittävät

Lue seuraavaksi