Pienten koululaisten iltapäiväkerhot loppuisivat Kotkassa: "Säästöehdotukset ovat rajuja"

Kaupunginjohtaja ehdottaa myös, että opettajia vähennetään. Se johtaisi opetusryhmien kasvuun.

koululaiset
Lapsia kiipeilytelineessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kotkan kaupunki joutuu säästökuurille. Kaupunginjohtajan Esa Sirviön ehdottama säästölista julkaistiin tänään. Suurimmat säästöt kohdistuisivat opetukseen ja kasvatukseen.

Esimerkiksi pienten koululaisten iltapäivätoiminta lopetettaisiin kokonaan.

Opetustoimenjohtaja Juha Henrikssonin mukaan iltapäivätoiminnan lopettaminen on yksi kovimmista ratkaisuista. Hän epäilee, että se on yksi vaikeimpia päätettäviä asioita. Säästötoimenpiteiden hyväksymisestä päättää valtuusto.

Kotkassa järjestetään iltapäivätoimintaa alakoulujen 1.-2. -luokkalaisille sekä erityisopetuksessa oleville oppilaille. Iltapäivätoiminta ei ole lakisääteistä. Sitä järjestetään Kotkassa noin 400 lapselle vuosittain.

Iltapäivätoimintaa on koulupäivän jälkeen noin neljä tuntia eli kello 12-16 välisen ajan. Näin pienten oppilaiden ei tarvitse viettää iltapäiviä yksin, kun vanhemmat ovat töissä.

Myös musiikkiluokkien ja liikuntaluokkien opetusta sekä hiljan Kotkassa aloitettua kaksikielistä, osin englanniksi toteutettavaa opetusta supistettaisiin. Jos valtuusto niin päättää, uusia ryhmiä ei enää ensi syksynä aloiteta.

– Säästöehdotukset ovat rajuja. Tässä on nyt kaikki mahdollinen, Henriksson sanoo.

Henkilöstövähennyksiä

Kaupunginjohtaja esittää myös, että esimerkiksi määräaikaisten opettajien määrää vähennetään. Määräaikaisia opettajia on Kotkassa tällä hetkellä 30-35 henkeä.

Opetustoimenjohtaja Juha Henrikssonin mukaan määräaikaisuuksien vähentäminen tarkoittaa sitä, että perusopetuksessa opetusryhmien koko kasvaa ja opetustuntien määrä vähenee.

Määräaikaisten joukossa on myös pienryhmien opettajia. Heidän vähentäminen voisi tarkoittaa sitä, että erityisopetuksessa olevia lapsia siirrettäisiin yleisopetuksen ryhmiin.

– Se on kova juttu. Kotkassa on pyritty viime vuosina pienentämään opetusryhmiä. Tämä olisi nyt päinvastainen toimi, Henriksson sanoo.

Jos esitettyjä säästöjä ruvetaan toteuttamaan, koskevat ne opetustoimessa aikaisintaan ensi syksyä ja seuraavaa lukuvuotta.

Opetustoimi suurin

Opetustoimi on nyt kaupungin suurin vastuualue, kun sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa vuodenvaihteessa aloittanut sote-kuntayhtymä Kymsote.

– Opetustoimessa pyörivät nyt suurimmat rahat. Kun keskimäärin 5 prosenttia leikataan joka puolelta, on opetustoimessa euromääräisesti suurimmat summat, kaupunginjohtaja Sirviö sanoo.

Opetustoimesta etsittävien säästöjen osuus on noin 2,3 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan kaupungin säästötarve tänä vuonna on noin 6,3 miljoonaa euroa.

Säästöjen joukossa vaihtoehtona esitetään myös lukiokoulutuksen siirtäminen koulutuskuntayhtymälle. Tätä esitettiin jo noin kolme vuotta sitten, kun säästöjä etsittiin edellisen kerran. Se ei kuitenkaan toteutunut.

Toinen vaihtoehto on, että kaupunki selvittää opistotoiminnan alueellistamista.

Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan ole yksin Kotkan päätettävissä, koska esimerkiksi koulutuskuntayhtymään kuuluvat kaikki Etelä-Kymenlaakson kunnat. Siksi niistä saataville säästöille ei ole pystytty määrittelemään tarkkaa summaa.