Analyysi: Kosiskelu kolmella rintamalla voi vaarantaa demareiden etumatkan – Jos puolue kumartaa yhtäälle, se pyllistää toisaalle

Pääministeripuolueeksi nouseminen ottaa demareilla koville.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
SDP:n ilmapallo
Henrietta Hassinen / Yle

Sosiaalidemokraattien ei kannata vielä ostaa shampanjaa kaappiin pääministerikisan voiton varalle. Puolueen etumatka kokoomukseen nähden on miltei olematon.

Pääministerin tehtävä annetaan sille puolueelle, joka saa eduskuntaan eniten kansanedustajia.

SDP ei pysty nousemaan maan suurimmaksi puolueeksi yksinomaan omien, varmojen kannattajiensa äänillä. Sama pätee muihinkin puolueisiin.

Omasta puoluekannastaan epävarmat, liikkuvat äänestäjät ratkaisevat viime kädessä sen, mikä puolue saa pääministerin paikan.

Demareilla on merkittävässä määrin piilevää kannatusta kolmella taholla (siirryt toiseen palveluun). Niistä ihmisistä, jotka kertovat äänestävänsä vihreitä, vasemmistoliittoa tai perussuomalaisia suuri osa nimeää SDP:n toissijaiseksi vaihtoehdokseen.

Noista suunnista puolue voi yrittää houkutella liikkuvia äänestäjiä noustakseen vaaleissa ykköseksi.

Kaikkia noita ryhmiä on vaikeaa miellyttää yhtä aikaa. Kun puolue kumartaa yhteen suuntaan, se pyllistää toisaalle.

Kolmen piilevän kannattajaryhmän arvot voivat olla hyvin erilaiset

Esimerkiksi silloin, kun SDP kosiskelee äänestäjiä vihreillä arvoilla, puolue ärsyttää niitä potentiaalisia äänestäjiä, joilla on sympatioita myös perussuomalaisten suuntaan.

Jos demarit puhuvat entistä tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta, puolue saattaa karkottaa luotaan niitä ihmisiä, joilla on sympatioita vihreisiin ja vasemmistoliittoon.

Vaikuttaa siltä, että demarit ovat keskittyneet kalastelemaan liikkuvia lähinnä punavihreistä piireistä. Jo ennen vuodenvaihdetta SDP intoutui selvästi ratsastamaan vihreiden lempiteemoilla, koulutusleikkauksilla ja ilmastonmuutoksen torjunnalla.

Puheenjohtaja Antti Rinne joutui lokakuussa jopa korjailemaan (siirryt toiseen palveluun) metsänhakkuiden rajoittamista koskeneita puheitaan, kun Paperiliitto hermostui (siirryt toiseen palveluun)hänen näkemyksistään.

Kaksi kisaa: taistelu äänestäjistä ja pääministerin paikasta

Vaalitaistelun asetelma on SDP:n näkökulmasta kaksijakoinen. Äänistä puolue kilpailee siis lähinnä vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten kanssa. Kokoomuksen kanssa SDP kisaa pääministerin paikasta.

Tästä asetelmasta johtuen kokoomus on vaaleissa SDP:n päävastustaja, jonka puolue ensisijaisesti haastaa. Se on demareiden kannalta järkevin strategia.

Kokoomuksen arvomaailma ja puolueen harjoittama politiikka ärsyttävät paitsi SDP:n jäsenistöä, myös niitä liikkuvia äänestäjiä, joilta demarit voisivat saada kannatusta.

SDP:n pitää haastaa kokoomus myös, jotta keskustelu tulevasta pääministeristä rajautuisi vaalikeskusteluissa vain SDP:n ja kokoomuksen väliseksi kisaksi, ikään kuin asia koskettaisi vain noita kahta puoluetta.

Tuo asetelma olisi mieluinen Paitsi SDP:lle, myös kokoomukselle, koska tällöin muut puolueet joutuisivat keskustelun sivustakatsojiksi.

Todennäköisesti SDP:n retoriikka kovenee pian

Koska sosialidemokraattien johtoasema mielipidetiedusteluissa on jo selvästi uhattuna, letkeästi esiintynyt SDP muuttunee aggressiivisemmaksi, kun kampanja pääsee täyteen vauhtiin.

On selvää, että SDP haluaa pistää kokoomusta tilille muun muassa palkansaajien ja työttömien etuihin kohdistuneista leikkauksista ja monista hallituksen vireille panemista työelämän uudistuksista.

Työttömyysturvaetuuksien leikkaukset, irtisanomissuojan heikennys ja esimerkiksi työttömiin työnhakijoihin kohdistettu aktiivimalli saavat tuomion demareilta.

Äänestäjäkunnalle vastustajan haukkuminen ja menneiden muistelu eivät kuitenkaan riitä. Se haluaisi kuulla, mitä demarit aikovat tehdä, jos puolue nousee valtaan.

Purkaisiko SDP esimerkiksi moittimansa istisanomissuojan muutokset ja aktiivimallin vai ei? Ja ennen kaikkea: millaisin keinoin demarit varmistaisivat sen, että työllisyys kohenee edelleen.

Kolmannes gallupeihin vastanneista on salannut puoluekantansa

Äänestäjillä on yleensä suuri houkutus hypätä voittajan vankkureihin. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, minkä väriset vankkurit vaalivoittajalla on.

Demarit ovat olleet mielipidetiedustelujen mukaan maan suurin puolue viime keväästä lähtien. Ennen vuodenvaihdetta puolueen kannatus näyttää lähteneen hienoiseen luisuun.

Tuoreimmissa gallupeissa suosiotaan ovat kasvattaneet perussuomalaiset, kokoomus ja vasemmistoliitto.

Perussuomalaisten kannatus on noussut uusimmissa gallupeissa ilmeisesti kohua herättäneiden raiskausepäilyjen vuoksi.

Noiden rikosepäilyjen jälkipuinti saattaa nostaa myös kokoomuksen osakkeita kansalaisten silmissä, koska prosessi on tuonut paljon julkisuutta sisäministeri Kai Mykkäselle. Hän on muun muassa kertonut raiskausepäilyjen vuoksi vireille pannuista lainsäädäntöhankkeista.

Raiskausskandaali pysyy otsikoissa vaaleihin saakka käynnissä olevien poliisitutkintojen vuoksi. Ennen vaaleja saattaa pudota vielä myös muita uutispommeja. Sellaiset saattavat muuttaa vaalikamppailun luonnetta oleellisesti.

On mahdollista, että koemme vaalituloksen ratketessa suuren yllätyksen. Noin kolmannes mielipidetiedusteluihin vastanneista on nimittäin jättänyt kertomatta, mitä puoluetta he aikovat äänestää.

Kenties nuo ihmiset eivät sitä vielä itsekään tiedä. He voivat pistää päätöksillään puolueiden suuruusjärjestyksen uusiksi.