1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kolumbia

Autopommi räjähti poliisikoulun pihalla Kolumbian pääkaupungissa – ainakin kymmenen kuollut

Ensitietojen mukaan kuolleita on ainakin viisi.

Kolumbia
Hälytysajoneuvoja räjähdyspaikalla
Poliisikoulun lähellä tapahtuneessa pommi-iskussa kuoli useita ihmisiä.Muricia Duenas Castaneda / EPA

Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa räjähti autopommi paikallisen poliisikoulun pihalla torstaina aamulla puoli kymmeltä paikallista aikaa. Uutistoimisto AP:n mukaan ainakin kymmenen ihmistä kuoli ja yli 50 loukkaantui.

Syyttäjä Nestor Martinezin mukaan poliisi on tunnistanut pommittajan. Poliisin epäilemä mies ajoi avolava-Nissanin poliisikoulun pihalle mukanaan 80 kiloa räjähteitä, kun pihalla oli käynnissä koulun oppilaiden ylennystilaisuus. Autoa ajanut mies kuoli myös itse iskussa.

Maan presidentti Ivan Duque oli myös paikalla tiedotustilaisuudessa räjähdysalueella. Hän sanoi, että kaikki mahdollinen tullaan tekemään, jotta pommi-iskun takana olleet saadaan kiinni.

– Tämä ei ollut vain isku nuoria poliiseja vastaan, vaan se oli myös isku yhteiskuntaa vastaan. Tämä hullu terroriteko ei jää rankaisematta, Duque sanoi.

Viranomaiset eivät ole osanneet selittää, miten pommilastissa ollut auto on päässyt sisään tarkasti vartioidulle poliisikoulun alueelle. AP:n mukaan porttia vartioi taukoamatta vahvasti aseistetut vartijat pommikoirineen ja turvakameroineen.

Tilanne paikan päällä oli räjähdyksen jälkeen kaoottinen: ambulansseja ja helikoptereita kiirehtii alueelle, jota valvotaan normaalisti tarkoin. Silminnäkijät ovat kuvanneet, että räjähdyksen voima rikkoi naapuritalojen ikkunoita. Sosiaalisessa mediassa levisi videoita, joissa järkyttyneet poliisikoululaiset kantoivat loukkaantuneita tovereitaan.

Iskun tekijäksi ei ole ilmoittautunut kukaan

Mikään ryhmä ei ollut vielä torstai-iltaan Suomen aikaa mennessä ilmoittautunut iskun tekijäksi eivätkä myöskään viranomaiset ole julkistaneet omia arveluitaan.

Vasemmistolainen sissijärjestö ELN eli Kansallinen vapautusarmeija on viime aikoina lisännyt hyökkäyksiään poliisikohteita vastaan. ELN ja konservatiivinen presidenttiIvan Duque ovat erimielisiä siitä, miten pysähdyksissä olevat rauhanneuvottelut voitaisiin käynnistää uudelleen.

ELN:ää ei ole pidetty Farc-sissien kaltaisena uhkana, mutta viime aikoina se on vahvistunut varsinkin maan itäosissa lähellä Venezuelan rajaa. Toisena mahdollisena vaihtoehtona iskun tekijäksi on mainittu Usugan huumekartelli, joka on kokenut kovia takaiskuja poliisin toiminnan vuoksi.

Bogotássa elettiin vuosikymmeniä pommi-iskujen pelossa joko marxilaisen Farc-sissiliikkeen tai Pablo Escobarin huumekartellien vuoksi. Maan hallitus ja Farc kuitenkin sopivat rauhasta kesällä 2016, minkä jälkeen turvallisuustilanne on parantunut.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi