1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. motivaatio

Yhdellä positiivisella ajatuksella päivässä on suuri merkitys – Toni Piispanen nousi kallovedosta motivaatiopuhujaksi

Toni Piispanen on paralympiavoittaja, jonka tarina motivoi myös työyhteisöjä

Yksikin positiivinen ajatus päivässä voi muuttaa elämän suunnan -Toni Piispanen motivoi ihmisiä tarinallaan
Yksikin positiivinen ajatus päivässä voi muuttaa elämän suunnan -Toni Piispanen motivoi ihmisiä tarinallaan

Urheilu on antanut mutta myös ottanut. Näin sanoo 42-vuotias Toni Piispanen, jolla on takanaan pitkä ja menestyksekäs urheilu-ura. Piispanen on edelleen aktiiviurheilija ja tähtää Tokion 2020 paralympialaisiin ratakelauksessa.

Periksiantamattomuus on itsensä tuntemista

Piispanen käyttää itseään esimerkkinä pitäessään yleisöluentoja tai yrityskoulutuksia periksiantamattomuudesta. Hän halvaantui 17- vuotiaana karatenäytöksessä ja on kulkenut pitkän tien paralympiavoittajaksi.

Kuntoutuminen ja urheilu-uran luominen on opettanut tavoitteiden asettamista ja työtä niiden saavuttamiseksi. Samoja asioita, joita pyöritellään myös yrityksissä ja työyhteisöissä päivittäin.

– Periksiantamattomuuteen ja tavoitteisiin liittyy vahvasti itsensä tunteminen. Viidellä kysymyksellä saa selville, ovatko ihmiset onnellisia ja sinut itsensä kanssa.

Piispasen kysymykset ovat:

  • Kuka olet?
  • Mitä teet?
  • Kenelle teet?
  • Mihin tekemisellä vaikutetaan?
  • Mikä vaikuttamisen lopputulos on?

– Näihin kysymyksiin vastaamalla tietää, onko löytänyt paikkansa esimerkiksi työyhteisössä ja mikä ihmistä motivoi. Sitten voidaan miettiä, mikä on tavoitteiden tai onnellisuuden esteenä.

Yhdellä positiivisella ajatuksella päivässä on suuri merkitys

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Piispanen uskoo, että periksiantamattomuus on ominaisuus, jota voi opetella ja siihen liittyy vahvasti positiivisuus.

– Kun makasin onnettomuuteni jälkeen sairaalassa kallovedossa kuusi viikkoa huomasin, että yksikin positiivinen ajatus päivässä loi myös lähiympäristössä lisää positiivisuutta. Tajusin, että jos jokainen hoitaa oman tonttinsa ja tuo positiivisuutta esille, minäkin olen positiivisempi ja kuntoudun takaisin urheilun pariin ja elämässä eteenpäin.

Katso Toni Piispasen koko haastattelu täältä.