Herätys: Kesälomasuunnitelmissa hajontaa, hallitus pohtii seksuaalirikosten torjuntaa, Elli Haloo soolouralle

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nainen kävelee kesämökin pihalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Yle vertaili: työntekijöiden lomalistat valmistuvat eri aloilla hyvin eri aikaan

Vuosilomien vahvistaminen työntekijöille vaihtelee merkittävästi. Ammattien välillä voi olla jopa kuukausien erot, ja käytännöt voivat lisäksi poiketa saman alan työnantajien välillä. Yle kysyi ammattiliitoilta ja työnantajilta, milloin lomalistat valmistuvat kesää varten. Kun esimerkiksi tekstiili- ja muotialan teollisuudessa kesäloman saa kalenteriinsa jo helmikuussa, teknologiateollisuuden toimihenkilöt saavat odottaa kesäkuulle. Loman ratkeaminen kyllin ajoissa vaikuttaa paitsi matkan hintoihin, myös arjen järjestelyihin läheisten kanssa.

Hallitus kokoontuu käsittelemään seksuaalirikoksia

 Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) menossa hallituksen Oulun ja Helsingin epäiltyjen seksuaalirikostapauksia käsittelevään kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 15. tammikuuta
Pääministeri Juha Sipilä menossa hallituksen Oulun ja Helsingin epäiltyjen seksuaalirikostapauksia käsittelevään kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 15. tammikuutaHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus kokoontuu jälleen käsittelemään Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyjä ja hallituksen toimenpiteitä. Aamulla pidettävässä kokouksessa ministerit kuulevat tilannekatsauksen poliisiviranomaisilta ja sosiaalitoimelta siitä, mitä Oulussa ja Helsingissä on jo tehty, ja millaista tukea valtiovallalta vielä tarvitaan. Edellisen kerran hallitus kokoontui Oulun tapahtumien takia tiistaina. Hallitus on luvannut lisäbudjetin, jossa kasvatettaisiin poliisin resursseja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan. Hallituspuolue siniset on esittänyt lisäksi oman vaatimuslistansa toimenpiteistä, mutta ehdotukset eivät ole saaneet vastakaikua muilta hallituspuolueilta.

Trump ei anna puhemies Pelosin käyttää ilmavoimien lentokonetta

Nancy Pelosi puhuu lehdistölle.
Nancy PelosiJim Lo Scalzo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on estänyt edustajainhuoneen puhemiestä Nancy Pelosia käyttämästä ilmavoimien lentokonetta hänen suunnitellulle matkalleen Afganistaniin, kertoo uutistoimisto Reuters. Trumpin päätöstä pidetään kostotoimena sille, että Pelosi kehotti presidenttiä lykkäämään kongressissa pidettävää vuotuista presidentin puhetta kansakunnalle siihen asti, kunnes maan hallinto on auennut uudelleen.

Elli Haloon ensihaastattelu soolomuusikkona: "Tämä on musiikkia niille, joilla ei aina mene niin hyvin"

Elisa Tiilikainen / Muusikko Ellips / Helsinki 10.01.2019
Jouni immonen / Yle

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluvan Haloo Helsingin laulaja Elli Haloo käynnistää soolouraansa. Bändin ollessa tauolla laulaja tekee sooloprojektiaan nimellä Ellips. Hän kuvailee musiikkiaan hippirokiksi, jossa lauletaan niille, joilla asiat eivät aina mene niin hyvin elämässä. Hänen keikoilleen on jo myyty lippuja, vaikka uutta musiikkia ei ole vielä edes kuultu.

Sää poutaantuu ja pakastuu

perjantain sääkartta
Yle

Eilisen lumimyräkän jäljiltä saadaan tänään vielä heikkoja lumisateita osassa maata. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan eniten lunta sataa Pohjois-Karjalassa. Lämpötilat vaihtelevat etelän viiden ja pohjoisen kahdenkymmenen pakkasasteen välillä. Lisää säästä Ylen sääsivuilta.