Valtiosääntöoikeuden professori pitää sinisten avausta karkottamisperusteista vakavana ylilyöntinä

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen toteaa, että palautuskielto kuuluu ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon ja on kaikissa keskeisissä kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Oulun seksuaalirikokset
Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.
Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.Yle

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta arvostelee sinisten avausta turvapaikanhakijoiden karkottamisperusteiden helpottamisesta ja perustuslain muuttamisesta niiden osalta.

– Tämä on räikeä ja vakavin ylilyönti, mitä keskustelussa julkisuudessa on tullut vastaan, Ojanen totesi torstain A-talkin haastattelussa.

Perustuslain pykälässä yhdeksän todetaan: ”Ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu”

– Palautuskielto kuuluu ehdottomien ihmisoikeuksien joukkoon ja siitä ei voida missään tilanteessa poiketa. Se ei ole pelkästään perustuslaissamme vaan kaikissa keskeisissä ihmisoikeussopimuksissamme, kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja YK:n ihmisoikeussopimusjärjestelmässä.

– On erittäin vakavaa, jos hallituspuolue, josta muun muassa ulkoministeri tulee, esittää tällaista, mikä kyseenalaistaa perus- ja ihmisoikeusjärjestelmän ytimessä olevia asioita, Ojanen painotti.

Hyvää sanottavaa, myös perustuslain näkökulmasta, on Ojasen mielestä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten ja niiden rangaistusasteikkojen kiristämisestä sekä seksuaalirikossäädännön kokonaisuudistuksesta.

Kansalalaisuuden menettämisen perusteet löytyvät valtion elintärkeitä etuja uhkaavasta toiminnasta

Kansalaisuuden menettämisen ympärille kietoutuva lisäehdotus onkin sitten Ojasen mukaan vaikeampi asia.

– Kansalaisuuden menettämisen perusteisiin halutaan esityksessä lisätä valtio- ja maanpetosrikokset ja terrorismirikokset. Se on helpommin hyväksyttävissä siksi, että kansainväliset sopimusvelvoitteet kansalaisuuden menettämiseen liittyvissä asioissa sallivat, että kun on kysymys valtion elintärkeitä etuja vaarantavasta toiminnasta, kansalaisuus voidaan perua.

Ojasen mukaan on huomattava, että vakava rikos ei siis riitä, vaan rikoksen on vaarannettava valtion elintärkeitä etuja.

– Seksuaalirikokset eivät näitä kynnyksiä ylitä. Sopimuksista tulee myös muita asioita esille, kuten se, ettei voida taannehtivin vaikutuksin säätää kansalaisuuden menettämiseen liittyvää lainsäädäntöä eikä alaikäisten tekemien vakavienkaan rikosten osalta kansalaisuutta saa menettää.

Aiheesta aiemmin:

Suomessa suunnitellaan raiskauslakien muutoksia – Miten rikoslain muutos Ruotsissa vaikutti?

Raiskauslait remonttiin: Sukupuoliyhteys lapsen kanssa halutaan muuttaa raiskaukseksi