Ruotsi saa hallituksen kuukausien pattitilanteen jälkeen – Valtiopäivät valitsi Stefan Löfvenin pääministeriksi

Sosiaalidemokraattien Stefan Löfven aikoo muodostaa hallituksen yhdessä ympäristöpuolueen kanssa.

Kuva: Jessica Gow / AFP

Ruotsin valtiopäivät on valinnut pääministeriksi sosiaalidemokraattien puheenjohtajan ja nykyisen pääministerin Stefan Löfvenin.

Löfveniä kannatti 115 edustajaa ja vastusti 153 edustajaa. Tyhjää äänesti 77 edustajaa. Jos yli puolet valtiopäivien 349 edustajista olisi vastustanut valintaa, häntä ei olisi valittu.

Löfven aikoo muodostaa vähemmistöhallituksen ympäristöpuolueen kanssa. Aftonbladet-lehden mukaan Löfven esittelee uuden hallituksen ensi maanantaina.

Löfven on ollut Ruotsin pääministeri vuodesta 2014. Myös väistyvä hallitus on Löfvenin johtama sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus.

Ruotsin valtiopäivävaalit järjestettiin syyskuussa. Hallitusta oli yritetty muodostaa siitä lähtien.

Neuvottelut ovat olleet vaikeita, koska sekä sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki että porvaripuolueiden allianssi jäivät ilman enemmistöä valtiopäivillä. Ruotsidemokraatit ei kuulu kumpaankaan blokkiin, eivätkä muut puolueet halua tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Pattitilanne murtui, kun porvariallianssiin kuuluneet keskusta ja liberaalit lupasivat viime viikonloppuna tukea Löfveniä pääministeriksi, jos hallitus tekee niille myönnytyksiä ohjelmassaan.

Myös vasemmistopuolue ilmoitti keskiviikkona, että se ei estä Löfvenin valintaa pääministeriksi.

Lue myös: