Hyppää sisältöön

Suomen kallein elokuva muhi vuosia vaikeuksissa – murska-arvioitakin saanut uusi Iron Sky tarvitsee miljoonakatsojat

Seitsemän vuoden takaisen Iron Sky -elokuvan jatko-osa Iron Sky: The Coming Race on kaikkien aikojen kallein suomalainen elokuva 20 miljoonan euron budjetillaan.

natsi ja dinosaurus
Tähtihetkessä vierailivat uuden Iron Sky: The Coming Race -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola ja tuottaja Tero Kaukomaa.

Scififaneilta joukkorahoituksella vetoapua hakenut scifiparodia Iron Sky -elokuva oli ilmestyessään vuonna 2012 kohuttu hanke. Trilogiaksi suunnitellun elokuvasarjan toista osaa saatiin odottaa seitsemän vuotta. Iron Sky: The Coming Race -elokuvan ensi-ilta myöhästyi alkuperäisistä suunnitelmista kaksi vuotta. Nyt ilmestyessään se on 20 miljoonan euron budjetillaan Suomen kallein elokuva.

Ongelmat lähtivät liikkeelle kuvauksien jälkeen. Kansainvälistä projektia kurittivat rahoitusvaikeudet ja tekijänoikeuskiistat. Tuottaja Tero Kaukomaa muistelee monen asian menneen vikaan samalla rysäyksellä.

– Kun efektifirma tarkisti jälkitöille budjetin, homma räjähti käsissä. Puolen vuoden ratkomisen jälkeen yksi rahoittaja vetäytyi pois. Sitten tuli vielä lisäksi oikeushaaste, joka aiheutti lisäviivästyksiä.

Ohjaaja kertoo avoimesti vaikeuksista ja kehuu vaimonsa kirjaa

Ohjaaja Timo Vuorensolan puoliso, toimittaja Annika Vuorensola on kirjoittanut haastavasta elokuvaprojektista kirjan. Timo Vuorensolan mukaan Iron Sky -tiimin tärkeitä voimavaroja on se, että he kertovat asioista avoimesti. Se on ollut fanikunnalle merkittävää, sanoo Vuorensola.

– He eivät koe, että kyhäämme vain studionurkassa jotakin. Elokuvanteko voi olla iso seikkailu, kuten tässä tapauksessa. Vaimoni Annika pääsi lähelle ja näkemään syvimmätkin loukut. Hän teki rehellisen ja kattavan työn prosessista.

Vuorensolan mukaan hänelle oli vaikeinta kuvausten teknisen puolen ja taiteellisen vision yhdistäminen. Vuorensolalle ja Kaukomaalle haastavaa oli myös tuotannon pysähtymiset.

– Se on tuntunut loputtomalta. Luuli, että huomenna tämä lähtee, mutta ei lähtenytkään. Ja sama vain jatkui. Uskoa on ennen kaikkea tarvittu, sanoo Kaukomaa.

Elokuvan pääroleissa esiintyvät esimerkiksi Kit Dale, Lara Rossi ja Vladimir Burlakov. Kuva: Iron Sky Universe

Katsojia tarvitaan tuplasti enemmän kuin ennen

Ensimmäinen Iron Sky keskittyi pitkälti ihmiskuntaa uhkaaviin natseihin. Tällä kertaa natsit ovat pienemmässä roolissa. Tekijät halusivat palata scifin alkujuurille 1800-luvun kirjallisuuteen. Kuun ja avaruuden sijaan seikkailu keskittyy nyt maapallon keskipisteeseen. Elokuvaan haluttiin myös enemmän Indiana Jonesista ja Jurassic Parkista tuttuja seikkailuelementtejä.

Iron Sky pärjäsi elokuvateattereissa hyvin ja sai Suomessa 180 000 katsojaa. Maailmanlaajuisesti katsojia kertyi noin miljoona. Se ei riittänyt. Tuotanto teki tappiota. Uusi elokuva tavoittelee isompia katsojalukuja maailmalla. Elokuva tullaan näkemään esimerkiksi muissa Pohjoismaissa, saksankielisillä alueilla ja Japanissa.

– Katsojatavoitteet ovat ensimmäiseen verrattuna vähintään tuplat, että ollaan selvillä vesillä. Suomen markkinoilla tuplaaminen on haastavaa, mutta maailmanlaajuisesti tavoitellaan kaksikertaisia katsojalukuja, sanoo Kaukomaa.

Iron Skyn matka jatkuu Kiinassa

Kaukomaa sanoo, että hänelle elokuvan faneille suunnattu ensi-ilta oli niin palkitseva, että sai tipan linssiin. Kritiikeissä elokuva on puolestaan saanut murska-arvioita. Iron Sky: The Coming Racea on kritisoitu esimerkiksi siitä, että se on ajastaan jäljessä politiikan ja viihteen kommentoinnissa.

– Yleisö ratkaisee, luulen, että tämä tulee jakamaan, osa rakastaa ja osa vihaa. Niin se on kriitikoidenkin keskuudessa, ihan normaalia, sanoo Kaukomaa.

Iron Sky -saaga jatkuu seuraavaksi Kiinassa. Kiinan markkinoille paikallisesti tehty elokuva The Ark – An Iron Sky Story saa ensi-iltansa myöhemmin tänä vuonna. Myös Iron Sky: The Coming Race pyritään levittämään Kiinaan.

– Poliittisen epäkorrektiutensa takia elokuva joutuu käymään isot sensuuriprosessit lävitse. Mutta Ark-elokuva on antanut mahdollisuuden päästä etuovesta Kiinaan sisään, Kaukomaa sanoo.

Kaukomaan ja Vuorensolan pitävät kiireisinä tuoreiden elokuvien lisäksi myös Iron Sky: The coming Racen jatko-osa ja trilogian päätösjakso. Myös Iron Sky -aiheinen tv-sarja on suunnitteilla.

.
.