Mikkeliin valmistui ensimmäinen kiinankielinen opas – "Ykkönen on se mökkielämä"

Mikkeliin valmistui kymmenen ja Pieksämäelle kolme uutta auktorisoitua opasta.

Mikkeli
Kiinalaiset turistit tutustumassa Etelä-Karjalaiseen kotiin
Mikko Savolainen / Yle

Mikkelissä matkailija voi saada opastusta yhä useammalla eri kielellä. Opastuskieliä ovat jo muun muassa kiina, indonesia, venäjä, saksa ja englanti.

Mikkeliin valmistui juuri kymmenen uutta auktorisoitua opasta ja Pieksämäellä kolme. Heidän koulutuksensa järjestettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun avoimena ammattikorkeakouluopetuksena yhteistyössä Etelä-Savon ammattiopiston Esedun ja Mikkelin Oppaat -yhdistyksen kanssa.

Juuri oppaaksi valmistunut Suan Lallukka on Mikkelin ensimmäinen kiinankielinen opas. Hän pystyy ohjaamaan matkailijoita mandariinikiinaksi, kantoninkiinaksi, indonesiaksi ja malaijiksi. Hän odottaa eniten sitä, että pääsee esittelemään aasialaisturisteille Suomen kesän ja Saimaan.

– Ykkönen on se mökkielämä, mikä on teille itsestäänselvää. Kalastaminen, saunominen ja metsäkävely. Heille se on mielenkiintoista.

Lallukka työskentelee myös tulkkina.

Suomalainen kulttuuri ja tavat eroavat kiinalaismatkailijoiden arjesta paljon, joten oppaan on myös kerrottava eroista. Lallukka mainitsee muun muassa kiinalaisten tottuneen henkilökohtaiseen palveluun itsepalvelun sijaan. Oppaan on hyvä myös kertoa matkailijoille riittävän lämpimästä pukeutumisesta.

Opaskoulutukseen kuuluu opastamisopintojen lisäksi muun muassa Suomen historian ja kulttuurin opintoja. Auktorisoidut oppaat käyvät myös ensiapukoulutuksen.

Koulutuksen päättökoe on noin 15 minuutin bussiajelun opastaminen. Päättökoesuorituksella on neljä valvojaa, joista kaksi on Opasliitosta ja kaksi paikallisia oppaita.

Suan Lallukka ja Helena Partanen Yle Mikkelin studiossa. Molemmilla on kuulokkeet päässään.
Mikkeliläinen tuore opas Suan Lallukka ja Mikkelin Oppaat -yhdistyksen puheenjohtaja Helena Partanen vierailivat Yle Mikkelin studiossa.Vilma Ruokoski / Yle