Uusi mielenilmaus Dragon Miningia vastaan: Mielenosoittajat seisovat laitteiden päällä Sastamalassa

Mielenilmauksille Dragon Miningia vastaan on verkoston mukaan tulossa jatkoa.

Kuva: Yle

Pirkanmaalla alkoi perjantaina mielenilmaus australialaista kaivosyhtiötä Dragon Miningia vastaan.

Mielenilmauksen takana on sama Hyökyaalto-verkosto, joka sulki tien Valkeakosken kaivokselle tammikuun alussa.

Verkosto pyrkii pysäyttämään töitä perjantaina Dragon Miningin Sastamalan rikastamolla. Mielenosoittajat seisovat laitteiden päällä ja yrittävät estää rikastamon toiminnan, verkostosta kerrotaan Ylelle.

Dragon Mining rikastaa Sastamalassa Oriveden ja Huittisten kaivosten kultamalmia. Tulevaisuudessa yhtiö aikoo tuoda rikastamoon malmia myös Valkeakosken Kaapelinkulman kultakaivoksesta.

Dragon Miningin maajohtaja Ilpo Mäkinen kertoo, että mielenosoitus on ollut rauhallinen.

– Keskitymme nyt purkamaan tilanteen turvallisesti. Haluamme muistuttaa, että alue on työmaa-aluetta, jolla liikkuminen ilman lupaa ja asianmukaisia turvavarusteita on kiellettyä.

Kuva: Yle

Poliisi on pyytänyt mielenosoittajia poistumaan. Mielenosoituksen vuoksi malminmurskaus on jouduttu keskeyttämään.

Korvauksista riita

Yle kertoi tällä viikolla, että kaksi sastamalalaista henkilöä vaatii korvauksia kaivosyhtiö Dragon Miningilta malmirikastamon ympäristövahingoista. Rikastamon lähialueella asuvat henkilöt syyttävät kaivosyhtiötä muun muassa alueen virkistyskäytölle aiheutuvasta haitasta ja kiinteistöjen arvon alenemisesta.

Toinen asukkaista vaatii Dragon Miningilta korvauksia runsaat 453 000 euroa ja lisäksi oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Toisen korvausvaatimus on 184 000 euroa korkoineen.

Dragon Mining pitää korvausvaatimuksia perusteettomina. Yhtiö kertoo viime vuosina investoineensa rikastamoalueen vesienhallintaan.

Mielenosoittajat vaativat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoa keskeyttämään kultakaivoksen perustamisen Valkeakoskelle sen pohjavesi-ja vesistövaikutusten selvittämiseksi. Verkoston mukaan viranomaisten pitäisi myös sulkea välittömästi Oriveden kaivos.

Mielenilmauksille Dragon Miningia vastaan on verkoston mukaan tulossa jatkoa. Valkeakosken keskustassa järjestetään viikon päästä mielenosoitus.

Lue lisää: