Hallitus kuuli tilannekatsauksen Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyistä – palautuksia Irakin kanssa halutaan tehostaa ja kansainväliset sopimukset käydä läpi

Suomi käy läpi kansainväliset sopimukset ja selvittää, voidaanko niitä muuttamalla hallita paremmin maahanmuuttopolitiikkaa.

Oulun seksuaalirikokset
Sisäministeri Kai Mykkänen piti tilannekatsauksen hallituksen toimenpidekokonaisuudesta seksuaalirikosten torjumiseksi Eduskuntatalon valtiosalissa Helsingissä 18. tammikuuta.
Sisäministeri Kai Mykkänen piti tilannekatsauksen hallituksen toimenpidekokonaisuudesta seksuaalirikosten torjumiseksi Eduskuntatalon valtiosalissa Helsingissä 18. tammikuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus on käsitellyt Oulun ja Helsingin seksuaalirikosepäilyjä aamuisessa kokouksessaan.

Kokouksessa ministerit kuulivat tilannekatsauksen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselta lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta, samoin Oulun ja Helsingin tapauksista.

Hallituksen mukaan poliisin on panostettava erityisesti nettipoliisitoimintaan.

– Kävi selväksi se, että poliisin resursseja erityisesti nettipuolella pitää lisätä. Näiden tapausten taustalla useissa on houkuttelu netissä, ja siihen on poliisissa liian vähän resursseja, vaikka niitä lisättiin tämä vuoden alustakin, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi eduskunnassa.

Hallitus huomauttaa, että nettiin liittyvä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on laaja ilmiö, josta poliisin tietoon tulee vain pieni osa.

Kokouksessa päätettiin, että ennaltaehkäiseviä toimia koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta valmistelee kolmen kansliapäällikön työryhmä.

Sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) johdolla vastaa toimenpidekokonaisuudesta, jonka on tarkoitus valmistua helmikuun puoliväliin mennessä.

– Kyllä koko maan osalta huolestuttaa se, että seksuaalirikosten tutkinnassa olevien määrä on kasvanut viime vuoden aikana, ja aivan erityisesti täällä Helsingin seudulla on voimakasta kasvua. Se voi toki liittyä myös ilmoituskynnyksen laskuun, Mykkänen sanoi eduskunnassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut ennakkotietoa (siirryt toiseen palveluun) keinoista ehkäistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Kansainväliset sopimukset käydään läpi

Lisäksi kokouksessa käsiteltiin Suomen palautuspolitiikkaa. Ulkoministeriö toimitti kokoukseen selvityksen turvapaikanhakijoiden palautuksista.

Hallitus kävi läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta. Hallituksen mukaan erityisesti Irakin kanssa palautuksia on tehostettava.

– Niin sanottu pakkopalauttaminen on ollut jumissa. Siihen tarvitsemme keinoja. Minusta olisi oikein hyvä, että Suomi tulevana EU-puheenjohtajamaana ottaisi tähän asiaan jämäkän kannan, ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi.

Suomi aikoo kääntyä asiassa EU:n komission puoleen ja aikoo käydä neuvotteluja myös samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

– Vetoamme EU:hun, että se avaisi neuvottelut myös vastaanottosopimuksista keskeisten turvapaikanhakumaiden kanssa. Niitä puuttuu liian monen maan kohdalla, sisäministeri Kai Mykkänen sanoi.

Ulkoministeriö perkaa kansainväliset sopimukset ja tutkii, voidaanko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin.

– Ulkoministeriö tarkastelee nyt sitä, miten tulkitsemme kansainvälisiä sopimuksia liittyen esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneiden oikeuksiin ja toisaalta siihen, miten voidaan ottaa törkeiden rikosten tausta huomioon, kun myönnetään oleskelulupia kansainvälisen suojelun tilanteessa tai voidaanko tällaisia henkilöitä asettaa erityistarkkailuun, Mykkänen sanoi.

Mykkänen korosti, että tarkoitus ei ole irtautua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta, vaan kyse on nimenomaan siitä, miten niitä tulkitaan.

– Meillä on paljon sellaisia sopimuksia, joita muut maat tulkitsee paikka paikoin toisella tavalla.

Mykkänen ei halunnut nostaa esiin mitään tiettyä asiaa, kun häneltä kysyttiin, mikä on erityinen kipukohta kansainvälisten sopimusten tulkinnassa.

– Tietysti yksi keskeinen kysymys on monessakin kohtaa prosessia se, että millä tulkinnoilla voidaan todeta, että selvästi meidän perusarvojamme vastaan hyökkäävä rikollinen käyttäytyminen voidaan huomioida, oli se sitten oleskeluluvan myöntämisessä, karkotuksessa, kiinniotossa tai kansalaisuuden menettämisessä.

Hallitus on luvannut lisäbudjetin

Edellisen kerran hallitus kokoontui Oulun tapahtumien takia tiistaina. Hallitus on luvannut lisäbudjetin, jossa kasvatettaisiin muun muassa poliisin resursseja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan.

– Valtiovarainministeriö valmistelee lisätalousarvion, jossa katsotaan kohdennettuja panostuksia nimenomaan nyt sosiaali- ja terveystoimen, opetus- ja kulttuuritoimen ja poliisin täsmäpanoksiin, joilla nimenomaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön ennaltaehkäisyä mutta myös sen nopeaa tutkintaa ja torjuntaa pystytään tehostamaan, sisäministeri Mykkänen täsmensi perjantaina.

Mahdollisen lisäbudjetin suuruudesta ei ole vielä tietoa.

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan on hyvä, että askelmerkit on nyt asetettu vaalikauden loppuun saakka turvallisuuden parantamiseksi.

Terhon mukaan monet hallituksen käsittelemät ehdotukset ovat sinisten ansiota.

– On tärkeää, että tarkastellaan myös kansainvälisiä sopimuksia. Nehän liittyvät maahanmuuttoon aivan kiinteästi.

Eduskuntaryhmät sopivat tiistaina, että kolme eduskunnan käsittelyssä olevaa lakihanketta pyritään viedään läpi nopeasti.

Lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään, poliisin mahdollisuutta käyttää henkilötietoja laajennetaan ja kansalaisuuslakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että myös seksuaalirikokseen syyllistynyt voisi menettää Suomen kansalaisuuden.

Lisää aiheesta:

Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen