1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaamos on selätetty: Aurinko nousi perjantaina Suomen pohjoisimmassakin kylässä

Utsjoen Nuorgamissa sekä surraan että iloitaan, kun kaksi kuukautta kestänyt kaamos viimein väistyy.

kaamos
Govva Njuorggámis 17.1.2019.
Nuorgamin maailma oli kovin sininen vielä vuoden viimeisenä kaamospäivänä 17.1.2019.Kirsti Länsman / Yle

Talven kaamos on selätetty. Kaamos päättyi virallisesti tänään perjantaina koko maassa, kun aurinko nousi taivaanrannan yläpuolelle myös Suomen pohjoisimmassa kylässä, Utsjoen Nuorgamissa. Kaamos alkoi Nuorgamissa liki kaksi kuukautta sitten, marraskuun 25. päivä.

Aurinko nousi Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Nuorgamissa perjantaina kello 11.46 ja laski kello 12.53.

Utsjoella on ollut näinä päivinä noin 15 asteen pakkanen, mutta pilvistä, jonka vuoksi auringon säteistä ei ole päästy vielä nauttimaan. Torstaina otetut kuvat todistavat, että kaamokselle luonteenomaiset siniset hetket eivät ole vielä täysin väistyneet.

Govva Njuorggámis 17.1.2019.
Nuorgamin sininen maailma 17.1.2019.Kirsti Länsman / Yle

Nuorgamilaiset Antti ja Mirka Johanssen myöntävät, että kaamoksen päättyminen tuntuu voinnissa. Siitäkin huolimatta kaamos on heille tärkeää rauhoittumisen aikaa.

– Ihmiset alkavat liikkumaan enemmän, käymään kaupoissa ja niin edelleen. Voimat ja energia lisääntyvät. On kuitenkin myös kiva, että meillä on kaamosaika, jolloin ihminen pääsee rauhoittumaan kotiinsa ja perheensä pariin. Kesäisin minulla on paljon töitä, kaupan pitoa, kalastusta ja muuta. Yöttömän yön aikana kesällä ei tarvitse niin paljon unta, ja kaamos taas on hyvää aikaa nukkua, Antti Johanssen tuumii.

– Kaamos on ihanaa aikaa, silloin on levollinen mieli ja kroppa, lupa rentoutua ja ladata akkuja kesään. Kesällä ei malta, kun aurinko paistaa ympäri vuorokauden. Kaamos on oivaa aikaa levätä, rauhoittua ja olla vain, jatkaa Mirka Johanssen.

Mirka ja Antti Johanssen
Nuorgamilaiset Mirka ja Antti Johanssen sekä surevat kaamoksen päättymistä että iloitsevat valon lisääntymisestä.Kirsti Länsman / Yle

Kevään tulo ja valon lisääntyminen ovat kuitenkin joka vuosi odotettuja asioita.

– Aurinko, valo, kevät ja kesä. Olo on kaamoksen väistyessä toiveikas, Mirka Johanssen kuvailee.

Lue seuraavaksi