1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvittajat

Daniel Stolle katsoo kellarista maailmalle – New York Timesin kuvituksia syntyy suomalaisessa pikkukunnassa

Kuvittaja oli ensin työttömänä, sitten sinnikäs työ tuotti tulosta.

Saksalainen Daniel Stolle tekee kuvituksia Hämeenkyrön Kyröskoskella. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kello on yhdeksän aamulla, mutta Kyröskosken taajamassa Hämeenkyrössä ei näy vielä ketään. Erään talon kellarissa kuitenkin tapahtuu. Kuvittaja Daniel Stolle aloittelee työpäiväänsä.

Ikkunat ovat pienet ja katonrajassa ja miehellä on vain muutama huonekalu. Päällepäin on vaikea arvata, että tässä kellarissa tehdään kuvitusta maailman metropoleihin.

Suuret laatujulkaisut New York Times, Guardian ja Spiegel ostavat saksalaisen Stollen (siirryt toiseen palveluun) töitä. Työ on hektistä. New York Times saattaa laittaa sähköpostin iltapäivällä ja työn pitää olla valmis keskiyöhön mennessä.

Daniel Stolle tekee kuvituksia kansainvälisille laatulehdille. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Saksalainen kuvittaja Daniel Stolle on asunut Suomessa jo kymmenisen vuotta.

– Opiskelin aikanaan Saksassa teollista muotoilua ja tulin Lahden Muotoiluinstituuttiin vaihto-opiskelijaksi. Siellä tapasin nykyisen vaimoni. Olemme asuneet Lahdessa, Tampereella ja nyt täällä Kyröskoskella, mistä vaimoni on kotoisin.

Stolle on naimisissa taiteilija Liisa Hietasen kanssa. Hietanen virkkaa luonnollisen kokoisia ihmishahmoja, hänen työnsä ovat keränneet ylistystä myös maailmalla.

Ensin työttömänä

Pariskunta löysi talon Kyröskoskelta hyvään hintaan. Saksalainen Stolle on nauttinut maaseudun rauhasta. Tampereelle ajaa vain puolisen tuntia.

Stolle opiskeli ensin teollista muotoilua. Opintojen loppuvaiheessa hänestä alkoi tuntua siltä, ettei se ollut häntä varten.

Sitten mies ihastui suomalaisiin kuvituksiin.

– Ajattelin, että tuota minäkin voisin tehdä.

Kuva: Daniel Stolle

Alku ei ollut helppo. Daniel Stolle oli työttömänä ja opetteli alaa piirtämällä.

– Sitten kasasin itselleni nettisivut, laitoin töitäni esille, ja aloin kutsua itseäni kuvittajaksi. Lähetin sähköpostia eräälle kanadalaiselle taideblogille, ja he julkaisivat töistäni jutun. Se toi paljon lisää kävijöitä saitilleni.

Pari viikkoa myöhemmin Daniel Stolle sai ensimmäisen toimeksiantonsa New Yorker -lehdelle. Kesti kuitenkin vielä pari vuotta, ennen kuin hän sai elantonsa kuvittajan töistä.

Suomen markkinat pienet

Nyt Daniel Stolle tekee kuvitusten lisäksi myös graafista suunnittelua, vaikka kuvitustyöt riittäisivät hyvin.

– On kyllä suomalaisia kuvittajia, jotka työskentelevät ulkomaisille asiakkaille, mutta he ovat tainneet useimmiten itse lähteä ensin Suomesta ja saaneet vasta sitten nimeä. Itse tein melkeinpä päinvastoin.

Suomen markkinat ovat pienet, joten Stolle neuvoo suomalaisia aloittelevia kuvittaja ajattelemaan heti laajemmin.

Vapausaste työssä vaihtelee asiakkaan mukaan.

– Toisinaan kuvittajan tehtävänä on myös kehittää idea kuvitukseen, ja itse pidän tuota osaa työstä tärkeänä. Toisinaan sitten tulee tarkat ohjeet siitä, mitä minun halutaan tekevän.

Daniel Stolle paitsi asuu myös tekee töitä Kyröskoskella. Hänellä on myös työhuone Kyröskosken keskustassa.

– Täällä kaikki on niin halpaa esimerkiksi Tampereeseen tai muuhun isompaan kaupunkiin verrattuna. Minulla on myös aina ollut erillinen työhuone. Pidän tällaista tilaa jollain tapaa työkaluna. Kotona täytyy myös tiskata ja siivota, hän naurahtaa.

Kuvittajan työkalut

Kuvittajan työkalut ovat vaihtuneet tekniikan kehitettyä. Stolle käyttää piirtämiseen iPad Pro –tablettia ja Apple Penciliä.

– Käsittelen töitä sitten myös tietokoneessa, koska luotan sen väreihin enemmän. Mutta pelkkä tabletti riittäisi periaatteessa 95 prosenttiin töistäni.

Kuva: Juha Kokkala / Yle

Stolle ei ole hylännyt luonnosvihkoja ja lyijykyniä. Niistä on tullut hänelle uudestaan hyvin tärkeitä.

– Minun on helpompi tehdä ideointivaihe paperille, koska tietokoneen tyhjä ruutu tarjoaa melkeinpä liikaa vaihtoehtoja etenemiseen. Luonnosvihkojen avulla minulle jää myös jotain kouriintuntuvaa jäljelle suunnitteluprosessista.

Maailmalla on puhuttu jo pitkään median murroksesta. Onko Daniel Stolle huolissaan töiden vähenemisestä?

– Aloitin urani kymmenisen vuotta sitten keskellä lamaa, joten olen kuullut tätä juttua siitä lähtien. Itselläni ja tutuillani on kyllä riittänyt töitä, joten en ole kovin huolissani. On olemassa paljon pienempiä ammattilehtiä ja muita erikoisjulkaisuja, jotka eivät varsinaisesti ole osa suurempaa julkaisuteollisuutta. Nekin tarjoavat yllättävän paljon työtä kuvittajille.

Daniel Stollen työ Entertainment Weeklylle vuodelta 2018. Kuva: Daniel Stolle

Muokattu 19.1.2019. Jutun otsikkoa muutettu vastaamaan paremmin Daniel Stollen urapolkua.