Uusi talotehdas kertoo tuovansa vastauksen rakennuksissa rehottavaan homeongelmaan

Fixcel Group avaa yhden Suomen suurimmista talotehtaista Hämeenlinnaan. Yritys lupaa puhtaan sisäilman taloja.

sisäilma
Fixcelin toimitila Hämeenlinnassa ilmakuvassa
Talotehdas sijoittuu Hämeenlinnan Moreenin alueelle Itäportintielle. Alue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta.Aberdeen Asset Management Finland Oy / Kaiku Helsinki

Fixcel aloitti kaupallisen liiketoiminnan viime vuonna. Yhtiö on jo rakentanut tilat Helsingin yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrialle. Parhaillaan tehtaassa valmistuu koulutilat Sophie Mannerheimin koululle.

Fixcelin toimitusjohtaja Jussi Paavoseppä kertoo, että yhtiön tärkeitä asiakkaita ovat juuri esimerkiksi koulut ja päiväkodit. Erityisenä kilpailuvalttina on puhdas sisäilma.

– Sisäilmamme on hallittu. Se on homevapaa ja kemikaaleiltaan erittäin vähäinen. Olemme tehneet lopputuotteista tarkat testit. Homeettomuus syntyy jo käyttämistämme rakenteista.

– Me tunnemme myös sen miten käyttämämme kemikaalit toimivat paitsi yksinään myös keskenään. Tätä kemikaalien yhteensopivuutta ei ole aiemmin tunnettu. Me olemme sen mitanneet ja tarkkailemme sitä käytön aikana jatkuvasti, toimitusjohtaja kertoo.

Paavosepän mukaan yrityksen päästöjä seuraava kriteeristö on kymmenkertaisesti tiukempi kuin tällä hetkellä yleisimmin käytetty kriteeristö.

Hyvän sisäilman rakennuksille on Suomessa kysyntää. Eri arvioiden mukaan sisäilmaongelmista kärsivien rakennusten korjausvelka on miljardeja ja ne aiheuttavat myös merkittäviä terveyshaittoja, samoin miljardien eurojen edestä.

Uusi talotehdas työllistää 300 ihmistä

Rakennusvalmistaja Fixcel aloitti tuotantonsa Hämeenlinnan teollisuusalueella Moreenissa viime syksynä. Yrityksen ilmoituksen mukaan tehdasta laajennetaan nopeassa tahdissa ja täydessä tuotannossa se on ensi vuoden alussa.

Tehtaan työllistämisvaikutus on toimitusjohtaja Jussi Paavosepän mukaan vuoden kuluttua 300 henkilöä. Tällä hetkellä tehdas työllistää 50-100 ihmistä.

– Hämeenlinna valikoitui sopivaksi tehtaan paikaksi loistavan sijaintinsa vuoksi. Myös SSAB:n terästehtaan eli raaka-ainetoimittajan läheisyys vaikutti asiaan.

Hämeenlinnan tehdas on valmistuttuaan täydellinen rakennusten kokoonpanoyksikkö.

– Kun toisesta päästä sisään tulee sisään raaka teräs, niin toisesta päästä tulee ulos valmis talo, kertoo Paavoseppä.

Yhtiöllä on pienempi tehdas myös Lempäälässä.