1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avantouinti

Avantouintiin jää koukkuun – terveysvaikutuksia tutkittu vähemmän

Joidenkin suomalaisten on pakko päästä avantoon joka päivä.

Kuva: Kaisa Siren / AOP

Turun avantouimareiden saunassa ja laiturilla käy vilske tavallisena arki-iltana. Muutama vuosi sitten rakennettu sauna vaikuttaa tilavalta, mutta tilat ovat käymässä ahtaiksi.

Ispoisten uimarannan viereen on helppo tulla, vaikka meriveden puhtaus tuottaa välillä päänvaivaa. Pitkäsalmeen on välillä päässyt lorahtamaan jätevettäkin ja kolibakteerit ovat estäneet uimisen.

Tänä talvena ongelmia ei ole ollut ja terveyskeskuslääkäri Kai Haapasalo on pulahtanut avantoon joka päivä. Välillä ilman saunaakin.

– Kyllä se on se yleinen hyvinvointi, mikä tulee sen jälkeen. Sellainen euforinen tunne, ja kyllä se on pitänyt minut myös terveenä.

Terveyskeskuslääkäri Kai Haapasalo on jäänyt koukkuun avantouintiin. Kuva: Markku Sandell / Yle

Haapasalo ei ole ainoa, joka vannoo avantouinnin virkistävään voimaan. Laiturilla käy vilske, kun ihmisiä tulee saunasta ja molskahtaa pumppujen virran avulla auki pysyvään veteen.

Eri tutkimusten mukaan kylmäuinti vähentää stressiä, kun kehon mielialahormonit eli endorfiinit aiheuttavat hyvän olon tunteen ja poistavat väsymystä. Muistikin virkistyy.

Reuma ja astmapotilaat ovat saaneet kylmästä apua myös kivunlievitykseen.

Säännöllinen avantouinti voi lisätä ruskean rasvan määrää ja sen aktiivisuutta. Tämä taas voi suojata lihavuudelta, sillä ruskean rasvan on todettu kuluttavan energiaa.

Ruskean rasvan ominaisuuksia ja kylmäuinnin vaikutusta siihen on tutkinut lääkäri Juha Raiko Turun PET-keskuksessa. Duodecimissa julkaistun artikkelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ruskean rasvan triglyseridipitoisuus oli suoraan yhteydessä muun muassa painoon, vyötärön- ja lantionympärykseen sekä viskeraalisen eli sisäelimien ympärille kertyvän rasvan määrään.

Kaikille ei avantouintia voi suositella

Avantouinnilla tarkoitetaan kunnon vedessä liikkumista eikä pekkää pulahdusta. Lääkäri Kai Haapasalon mukaan oikea rytmi on tärkeää.

– Yleisesti on pidetty rytminä sitä, että ensin mennään veteen ja sieltä saunaan. Viimeisen kerran saunasta mennään veteen ja sitten vasta pois, ettei suoraan saunasta pois.

Kaikille kylmä kylpy ei kuitenkaan käy, sanoo himoavantouiva lääkäri Kai Haapasalo.

– Hyvin epävakaata sepelvaltimotautia sairastavat, heidän pitäisi olla kyllä hyvin varovaisia, kuten sydänsairaiden yleensäkin. Akuutit infektiotaudit ovat kyllä sellaisia, jotka pitävät pois.

Kylmään veteen joutuminen voi aiheuttaa myös shokkireaktion. Verisuonten äkillinen supistuminen voi johtaa sydäninfarktiin tai rytmihäiriön.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kylmää uintia ja kilpailuja yli 30 vuotta

Avantouinti vei mennessään myös turkulaisen Markku Lindholmin. Hän on osallistunut kaikkiin tähän mennessä järjestettyihin SM-avantouinteihin eri matkoilla. Talviuinti on vienyt myös maailmalle MM-kisoihin muun muassa Siperiaan ja Sloveniaan.

Parin viikon kuluttua talviuinnin SM-kisat polskitaan Aurajoessa ja Markku Lindholm on huolehtimassa kisapaikkojen kunnosta. Tietenkin hän osallistuu myös itse kisaan eri matkoilla.

SM-kisoihin on tulossa tällä hetkellä jo 800 uimaria ja tuhatta odotetaan. Tapahtuma järjestetään nyt 30:nnen kerran.

– Aina jaksaa vuoden, kun käy yhdet kisat läpi, Markku Lindholm sanoo.

Hän toteaa, että turkulaisena patrioottina ei olisi nähnyt niin paljon Suomea, jos ei olisi käynyt kilpailuretkillä.

Hieman yli seitsemänkymppinen Lindholm vaikuttaa hyvinvoivalta ja aktiiviselta. Hän vahvistaa kylmäuinnin virkistävän.

– Huomaa, että on olemassa, kun käy avannossa. Kerran oli elokuussa höntti olo ja ajattelin, että onko tämä sitä influenssaa, Markku Lindholm kertoo, ettei ole sairastellut.

Helmikuun alun uintikisoissa Lindholm aikoo olla mukana 50 ja 25 metrin rintauintiin. Tavoite on päästä perille, joka matkalla.

– Jännä laji on viestiuinti. Siitä tulee paras olo jännityksineen, tokaisee avantouintikonkari Markku LIndholm.

Lue myös

Lihasten huoltaminen vetää nuoria aikuisia avantoon – Kajaanissa harrastajamäärät nousussa

Lahtelaisten avantouimareiden saunatoive näyttää toteutuvan, joskin vasta ensi talvena

Talviuintiharrastus on nousussa – nyt myös nuoret aikuiset ovat innostuneita kylmästä kylvystä

Avantojen vesissä havaitaan harvoin ongelmia, vaikka mikrobit kestävät kylmää paremmin kuin lämmintä

Ensimmäiset talviuinnin EM-kisat Laukaan Peurunkaan

Avannossa kevenevät keho ja mieli