1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehdastyöläinen sai kuusinumeroisen summan vanhasta autotallistaan, johon ilmestyi Banksyn taideteos

Viimeeksi maailmankuulun katutaiteilija Banksyn työ myytiin lähes miljoonalla eurolla, ja heti myynnin jälkeen taulu silppusi itse itsensä.

Banksy
Banksy graffiti.
Ashley Crowden / AOP

Terästehtaassa Port Talbotissa Walesissa työskentelevä Ian Lewis koki elämänsä yllätyksen, kun hänen vanhan autotallinsa seinään ilmestyi joulukuussa taideteos.

Vielä suuremmaksi yllätys kävi, kun maailmankuulu graffititaiteilija Banksy vahvisti, että teos on hänen tekemänsä. Banksy julkaisi videon (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan graffitin nimi on Season’s greetings.

Banksyn ilmoituksen jälkeen arviolta parikymmentä tuhatta ihmistä on käynyt ihastelemassa teosta ja Lewis on saanut lukuisia tarjouksia autotallistaan.

Nyt Lewis on myynyt autotallinsa kuusinumeroisesta summasta, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Lehden jutussa Lewis kommentoi, että tarjous oli pienempi kuin muut, mutta ostaja lupasi pitää teoksen kaupungissa, mikä oli tärkeää Lewisille.

Lewis kertoo myös, että hän on helpottunut teoksen myynnistä, sillä sen omistaminen on ollut hänen sanojensa mukaan rasittavaa.

Banksy graffiti.
Ashley Crowden / AOP

Teos kuvastaa kaupungin saastuneisuutta

Autotallin taideteoksineen osti taidegalleristi John Brandler, jolla on ennestään useita Banksyn töitä. Brandler lupaa britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pitää teoksen Port Talbotissa ainakin kahdesta kolmeen vuotta, koska se hänen mielestään kuuluu sinne.

Brandler kertoo maksaneensa työstä yli 100 000 puntaa.

Brandler kiittelee Lewisia siitä, että tämä torjui korkeammat tarjoukset. Hän ehdottaa haastattelussa, että teoksen voisi siirtää kaupungin keskustaan, jossa kaikki voisivat esteettä ihailla työtä. Hän pohtii myös tuovansa omasta kokoelmastaan muutaman muun Banksyn teoksen esille.

Teoksessa rakennuksen toisella seinällä näyttää olevan lapsi, joka leikkii lumella ja yrittää pyydystää hiutaleita kielellään, mutta nurkan takana toiselta seinältä paljastuu, että ilmassa onkin tuhkaa.

Paikalliset asukkaat pitävät Banksyn teosta osuvana, sillä Port Talbot on yksi Britannian saastuneimmista kaupungeista.

Viimeisin teos tuhoutui huutokaupan jälkeen

Anonyyminä pysyttelevä Banksy on niittänyt kansainvälistä mainetta kantaaottavilla teoksillaan ja näyttävillä tempauksillaan. Hän on muun muassa maalannut Länsirannan turva-aitaan ja salakuljettanut oman versionsa Mona Lisasta Louvreen.

Banksy asuu oletettavasti Bristolissa Britanniassa.

Britanniassa hän on etsintäkuulutettu, koska graffitien maalaaminen julkisille paikoille on rikos.

Viimeksi Banksysta kohkattiin viime vuoden lokakuussa, kun hänen taideteoksestaan maksettiin huutokaupassa lähes miljoona euroa ja sekunteja oston jälkeen taulu tuhoutui.

Tyttö ja ilmapallo -taulun kehykseen oli piilotettu silppuri, joka käynnistyi samalla hetkellä, kun meklari kopautti teoksen myydyksi.

Lue myös:

Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

Banksyn itsetuhoutuneen taideteoksen ostaja hyväksyy kaupat – Teoksen arvon uskotaan nousevan

Katutaiteilija Banksy ottaa kantaa Turkin vangitseman taiteilijan puolesta

Länsirannan muurista tuli turistikohde – Katutaiteilija Banksyn hotelli Betlehemissä herättää tunteita

Lue seuraavaksi