Soten pelastamiseksi väläytetään poikkeuskeinoa – eduskunta voi äänestää juuri ennen vaaleja

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan mukaan ei ole muistissa, milloin vastaavaan ratkaisuun olisi päädytty.

lainsäädäntö
Kuvassa eduskunnan puhemiehistö Mauri Pekkarinen, Paula Risikko ja Tuula Haatainen.
Vaalitauon pituudesta päättävät puhemiehistön Mauri Pekkarisen (kesk.), Paula Risikon (kok.) ja Tuula Haataisen (sd.) lisäksi valiokuntien puheenjohtajat.Jarno Kuusinen / AOP

Hallituspuolueissa ollaan valmiita kääntämään kaikki kivet, jotta maakunta- ja sote-lait ehditään hyväksyä ennen kuin valta huhtikuun vaaleissa vaihtuu.

Ylen tietojen mukaan keskustan ja kokoomuksen keskusteluissa kuplii mahdollisuus harvinaiseen varasuunnitelmaan eli eduskunnan klassikon, kuukauden mittaisen vaalitauon lyhentämiseen.

Toisin sanoen kansanedustajat voitaisiin tarvittaessa kutsua vaalikentiltä äänestämään maakuntien kasvupalveluista tai soten valinnanvapaudesta jopa muutamaa päivää ennen eduskuntavaaleja.

Nyt eduskunnan viimeinen työpäivä on sovittu 15:nneksi maaliskuuta. Vaalit pidetään 14. huhtikuuta.

Muodollista esitystä puhemiesneuvostolle ei ole tehty, mutta pohdinnoissa on esitetty mahdollisuus joidenkin päivien jatkoajasta.

Vaihtoehto tulee vakavampaan pohdintaan, kun tiedetään läpäiseekö maakunta-sote perustuslakivaliokunnan seulan tammi-helmikuun takarajaan mennessä.

– En ole kuullut, että siitä mitään vakavampaa keskustelua olisi käyty. Asia on puhemiesneuvoston käsissä, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Puhemiesneuvostoon kuuluvat puhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat.

Puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan on liian aikaista arvioida, tarvitaanko lisäaikaa. Lähtökohta on Risikon mukaan, että aikataulussa pysytään, ja tätä on myös valiokunnille korostettu.

– Mikään ei tietenkään estä jatkamasta sovitun 15.3. jälkeen, mutta se otetaan käyttöön vain äärimmäisessä tarpeessa, Risikko arvioi.

Puhemiesneuvostossa hallituspuolueilla on ratkaisun läpimenoon vaadittava yksinkertainen enemmistö, sillä valiokuntien puheenjohtajapaikat on jaettu eduskunnan voimasuhteiden mukaan.

Jos äänet menevät tasan, puhemiehen ääni ratkaisee.

Lainsäädäntöjohtaja: Poikkeuksellista

Vaaleja edeltävän istuntokauden pidentäminen on täysin laillista, mutta eduskunnan historiassa hyvin poikkeuksellista.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Tuula Kuloveden mukaan muistissa ei ole, että eduskunnan vaalitaukoa olisi jouduttu lyhentämään aiemmin sovitusta.

–Vakiintuneesta käytännöstä poikkeamiseen pitäisi olla erittäin painava syy, Kulovesi arvioi.

Ovatko hallituksen mahdolliset keskeneräiset lakihankkeet riittävän painavia syitä, sen päättää puhemiesneuvosto.

Soten lisäksi eduskunnalla on muitakin kiireitä. Tällä viikolla eduskuntaryhmät sopivat yhteistuumin kiiruhtavansa kolmea eduskunnan käsittelyssä olevaa lakia, jotta ne saadaan valmiiksi ennen vaalitaukoa.

Ajatus vaalitauon lyhentämisestä ei ole ennenkuulumaton. Vastaavaa yritettiin keväällä 2015 juuri ennen vaalitaukoa, kun hallituksen esitys paperittomien terveydenhoidosta jäi SDP:n Kari Rajamäen aloitteesta pöydälle.

Silloinen puhemies (siirryt toiseen palveluun) Eero Heinäluoma (sd.) ei demarinuorten ja Helsingin Vihreiden lykkäystoiveeseen vastannut, vaan vaalitauko alkoi sovitusti ja pöydälle jäänyt laki raukesi.