1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Jyrki Katainen Britannian EU-erosta: Brexit säikäytti EU-eroa haikailleet

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kummastelee, miten Britannian hallitus voisi ratkaista EU-eron eli Brexitin umpisolmun.

Brexit
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenMesut Turan / Lehtikuva

Euroopan unionin 27 jäsenmaata odottavat nyt, miten Britannian hallitus aikoo ratkaista EU-erosta syntyneen pattitilanteen.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ei osaa eikä halua ennakoida, millaista uutta polkua Britannian pääministeri Theresa May lähtee maanantaina etsimään.

– Uusien neuvottelujen mahdollisuudet ovat todella pienet, Katainen arvioi.

Helsingissä politiikan toimittajia tavanneen Kataisen mielestä paras vaihtoehto olisi, että Britannian parlamentti hyväksyisi jo neuvotellun erosopimuksen, mutta aiemman äänestyksen murskatappion jälkeen se on mahdoton vaihtoehto.

Britanniassa kansa on jakautunut

Kataisen mukaan tilanteen vaikeutta lisää se, että Britanniassa sekä kansalaiset että päättäjät ovat hyvin jakautuneita.

– Ei ole enemmistöä kovalle erolle, ei ole minkäänlaista enemmistöä erosopimukselle eikä ole enemmistöä uudelle kansanäänestykselle. Mikä olisi se asia, mitä EU voisi tehdä, joka auttaisi järkevään ratkaisuun, niin minä en ole sitä vielä keksinyt. Pitää nyt kuulostella, mitä Britannia oikeasti haluaisi, Katainen toteaa..

Mihin lisäaikaa tarvittaisiin?

Katainen uskoo, että EU-johtajat olisivat valmiita lykkäämään Britannian maaliskuun lopun eropäivää, mutta lykkäykselle pitäisi löytää hyvät perusteet.

– Pitäisi ensin tietää, mihin lisäaikaa tarvittaisiin, Katainen linjaa.

Britannian mahdollisen uuden EU-kansanäänestyksen ongelmana Katainen näkee sen, mitä kansalta lopulta kysyttäisiin eli mitkä olisivat äänestysvaihtoehdot.

Britannian EU-erokokemusten Katainen uskoo hillitsevän muiden EU-maiden eroaikeita.

– Brexitin kokemukset ovat säikäyttäneet EU-eroa haikailleet, Katainen näkee.

Lue myös:

Britannia ajautuu kohden brexit-kurimusta – mitä tämä merkitsee saarivaltakunnalle ja EU:lle? Kysy Ylen erikoistoimittajilta

Lue seuraavaksi