Aikuisella todettu tuhkarokko Espoossa – tartunta peräisin Aasian-matkalta

HUSin mukaan jatkotartunnat muihin henkilöihin ovat hyvin epätodennäköisiä.

tuhkarokko
Avaamaton MPR-rokote lähikuvassa.
MPR-rokote suojaa muun muassa tuhkarokkoa vastaan.Jari Kovalainen / Yle

Espoolaisella aikuisella todettiin torstaina tuhkarokko, tiedottaa HUS (siirryt toiseen palveluun). Tartunta on saatu ulkomaanmatkalla Aasiassa.

Sairastunut henkilö on saanut lapsena kaksi rokotetta tuhkarokkoa vastaan Itä-Euroopassa.

HUSin epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo, että nykytietämyksen mukaan rokotetun henkilön tartuttavuus on vähäinen.

Siten myös tuhkarokko tautina on lievä ja jatkotartunnat muihin henkilöihin ovat hyvin epätodennäköisiä, Ruotsalainen toteaa.

Tiedotteen mukaan HUSin epidemiologinen yksikkö on kartoittanut altistuneet yhdessä Espoon tartuntatautiyksikön ja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Altistuneet suojataan MPR-rokotteella, mikäli he eivät ole saaneet aiemmin kahta rokotetta tai sairastaneet tuhkarokkoa. HUSin alueella on hyvä rokotuskattavuus MPR-tauteja – eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa – vastaan.

HUSin mukaan esimerkiksi vuonna 2015 syntyneistä lapsista on MPR-rokotteen saanut 95 prosenttia, millä saavutetaan laumasuoja. HUS-alueella todetaan vuosittain 1–6 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on saatu yleensä ulkomaanmatkalla.

Lue lisää:

Kolme ilmoitti lievistä tuhkarokko-oireista viikonlopun aikana Pirkanmaalla: "En usko, että tulee lisää"