Kymmeniltä paikkakunnilta tuttu liikkuva nuorisotila tulee nyt Kotkaan: "Meidän aikuisten on oltava valmiita keskustelemaan nuorten kanssa"

Nuorilla on tarve saada keskustella luotettavien ihmisten kanssa, uskovat auton mukana kulkevat aikuiset

nuorisotyö
Walkers-auto
Aseman Lapset ry:llä on neljä liikkuvaa nuorisotilaa eli Wautoa. Yksi niistä kiertää Kotkaa kuluvan talven ja kevään ajan vappuun saakka.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan katukuvaa värittää vappuun saakka uudenlainen nuorisotyön muoto. Kaupunkia alkaa kiertää kolme kertaa viikossa matkailuautosta tehty nuorisotila.

Liikkuvan nuorisotilan ideana on tarjota tapaamispaikka myös niille nuorille, jotka eivät käy perinteisillä nuorisotaloilla.

Auto liikkuu tiistai- , keskiviikko- ja perjantai-iltaisin Kotkansaaren ja Karhulan lisäksi muun muassa Tiutisisissa ja Hurukselassa sekä ABC Amiraalin pihalla.

Toiminnassa merkittävä rooli on vapaaehtoisilla aikuisilla, jotka saivat koulutuksen vapaaehtoistyöhön alkuvuodesta.

– Tärkeintä mielestäni on se, että nuorille tarjotaan mukavia ja merkityksellisiä kohtaamisia aikuisten kanssa. Aiemmin en ole vapaaehtoistyötä tehnyt, sanoo yksi vapaaehtoisista, kotkalainen Hanna Turunen.

Hanna Turunen
Liikkuvan nuorisotilan toiminta on Hanna Turusen ensimmäinen vapaaehtoistyö.Pyry Sarkiola / Yle

Turusen houkutteli mukaan nuoriso-ohjaaja Mikko Kiri Kotkan kaupungin liikkuvasta nuorisotyöstä.

Muutkin mukaan lähteneet vapaaehtoiset Kiri pyysi mukaan henkilökohtaisella kutsulla.

– Tässä alkuvaiheessa mukaan lähti 13 vapaaehtoista, se on hyvä määrä, sanoo Kiri tyytyväisenä.

Ikäpolvien välinen kuilu syventynyt

Kotkaa talven ja kevään ajan kiertävän auton omistaa lähes 30 vuotta valtakunnallista ja ennaltaehkäisevää nuorisotyötä tehnyt Aseman Lapset ry.

Yhdistyksen perinteisintä toimintaa ovat Walkers-kahvilat, jotka ovat antaneet nimensä myös liikkuville nuorisotiloille. Autoja kutsutaan Walkers-autoiksi tai tuttavallisemmin Wautoiksi.

Mikko Kiri ja Minna Lahtela
Kotkan kaupungin liikkuva nuoriso-ohjaaja Mikko Kiri vastaa Wauton toiminnasta Kotkassa. Valtakunnallisesti auton liikkeitä koordinoi Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela.Pyry Sarkiola / Yle

Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela sanoo kokemuksen osoittaneen, että nuorilla on tarve tavata aikuisia. Siitäkin huolimatta, että eri ikäpolvien välinen kuilu on aina ollut olemassa.

– Nuorten ja aikuisten välillä on aina ollut kuilu, mutta mielestäni 2000-luvulla se on kasvanut voimakkaammin kuin aiemmin. Ikään kuin nuorilla ei olisi enää tavallisia kontakteja esimerkiksi naapurissa asuviin aikuisiin, kuvailee Lahtela.

Yhtenä esimerkkinä Lahtela kertoo muun muassa markettien auloissa, kauppakeskusten käytävillä ja huoltoasemilla oleilevat nuoret, joita kaikki aikuiset eivät toivota tervetulleiksi.

– Nuorten kokemukseen olemme törmänneet pysäkeillämme eri puolilla Suomea, kun nuoret ovat Wautoon tullessaan ihmetelleet, että emmekö ajakaan heitä pois.

Tyypillisiä puheenaiheita Wautossa vierailleiden nuorten keskuudessa ovat runsaan kolmen vuoden aikana olleet huumeet, alkoholi, seurustelu ja lastensuojeluun liittyvät kokemukset.

Kuuntelevaa keskustelua

Aseman Lapset ry:n liikkuvan nuorisotilan yhtenä ajatuksena on tarjota aikuisen läsnäoloa nuorille. Wautossa on aina vähintään kolme aikuista, joista ainakin yksi on nuorisotyön ammattilainen, loput ovat koulutettuja vapaaehtoisia.

– Vapaaehtoisten tärkein tehtävä on kuunteleminen, painottaa Minna Lahtela.

Jaro Mäkynen
Jaro Mäkysellä on kokemusta nuorten kanssa työskentelystä jääkiekkovalmentajana.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkassa mukaan lähteneistä vapaaehtoisista monet korostavat keskustelun tärkeyttä nuorten kanssa. Muun muassa junioreiden jääkiekkovalmentajana toimiva Jaro Mäkynen sanoo, että mielenkiintoa nuorten elämää ja maailmaa kohtaan pitää tuntea.

– Itse haluan olla positiivinen roolimalli. Tavoite on saavutettu, jos yhdenkin nuoren valintoihin pystymme vaikuttamaan myönteisellä tavalla.

Suvi Silvala puolestaan on tehnyt vapaaehtoistöitä pitkään laidasta laitaan. Nuorten kanssa työskentely mahtuu hänen mielestään luontevasti mukaan omaan ajankäyttöön. Hän odottaa tilaisuuksia, joissa ihminen kohtaa ihmisen.

– Se toteutuu, jos nuoret löytävät Wauton ja ovat valmiita keskustelemaan kanssamme. Ja meidän aikuisten on oltava valmiita keskustelemaan nuorten kanssa.

Suvi Silvala
Suvi Silvala on tehnyt paljon vapaaehtoistöitä jo ennen lähtöään mukaan Wauton toimintaan. Pyry Sarkiola / Yle