Lähteet: Pohjois-Korea ja Yhdysvallat neuvottelevat salaisessa paikassa Ruotsissa

Pohjois-Korean edustaja tapaa perjantaina Yhdysvalloissa ulkoministeri Mike Pompeon.

Pohjois-Korea
diplomaatteja lentokentällä, keskellä varaulkoministeri Choe Son-hui
Uutistoimisto Yonhap nappasi Pekingissä kuvan Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son-huista (keskellä).

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean diplomaatit neuvottelevat parhaillaan salaisessa paikassa Tukholmassa, kertovat uutistoimisto TT:n lähteet. Asiasta kertovat myös sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) sekä uutistoimisto Reuters.

Neuvottelujen odotetaan kestävän viikonlopun ajan.

Yhdysvaltoja edustaa Pohjois-Koreasta vastaava erityislähettiläs Stephen Biegun ja Pohjois-Koreaa apulaisulkoministeri Choe Son-hui. Paikalla on Dagens Nyheterin tietojen mukaan myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sekä muita ruotsalaisneuvottelijoita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un neuvottelivat kesäkuussa Singaporessa Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Tapaamisen jälkeen neuvottelut ovat hyytyneet, kertoo uutistoimisto Reutersin diplomaattilähde.

– Tapaamisen tarkoitus on lisää energiaa ja ottaa askelia eteenpäin Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteissa, lähde kertoi Reutersille.

Pohjois-Korea sitoutui huippukokouksessa ydinaseista luopumiseen Korean niemimaalla. Ulkopuolisten asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea on silti jatkanut ydin- ja ohjusohjelmiaan.

Trump on ilmoittanut useasti, että hän pyrkii järjestämään uuden huippukokouksen Kimin kanssa tämän vuoden alkupuolella.

Neuvotteluja käydään samaan aikaan myös Yhdysvalloissa. Pohjois-Korean johtava neuvottelija Kim Jong-chol saapui aamuyöllä Washingtoniin, jossa hän tapaa perjantaina Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon. Yhdysvaltain ulkoministeriö on vahvistanut tiedon tapaamisesta.

Lue myös:

Pohjois-Korean johtava neuvottelija saapui Washingtoniin – tapaa mahdollisesti myös presidentti Trumpin

Analyysi: Pohjois-Korea hioo Kiinan kanssa neuvottelutaktiikkaa seuraavaan huipputapaamiseen presidentti Trumpin kanssa

Lähteet: Reuters, STT