Hyppää sisältöön

Koiria kaupitellutta naista epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta – Itähelsinkiläisestä asunnosta löytyi 26 heikkokuntoista koiraa

Virosta Suomeen tuotuja koiria netissä myynyttä naista epäillään myös salakuljetuksesta.

Poliisi tutkii törkeää eläinsuojelurikosta. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa yli 20 koiraa löytyi erittäin huonossa kunnossa Itä-Helsingissä sijaitsevasta asunnosta.

Naisen asuntoon tehtiin kotietsintä loppiaisen jälkeen valvontaeläinlääkärille tulleiden vihjeiden perusteella. Asunnosta löytyi yhteensä 26 erittäin huonokuntoista pientä koiraa.

Poliisin mukaan eläimet Suomeen tuonut nainen on myynyt koiria netin myyntipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

– Pyrimme selvittämään esitutkinnassa rikoskokonaisuuden laajuutta ja saadun rikoshyödyn määrää. Sen vuoksi pyydämme sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä poliisiin, jotka epäilevät hankkineensa koiran rikoksesta epäillyltä, sanoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hietalan mukaan epäilty on internetissä käyttänyt ainakin nimimerkkejä Kornelia ja Lea. Ostajia ei epäillä rikoksesta, eikä poliisi kohdista toimia ostajiin tai ostettuihin koiriin.

Koirat olivat eri-ikäisiä ja erirotuisia. Koiria pidettiin ahtaissa ja pimeissä tiloissa, kertoo poliisi. Eläimet olivat löydettäessä laihoja, sairaita, ulosteen likaamia ja muutoinkin heikkokuntoisia. Ne on sittemmin lopetettu.

Poliisin mukaan nainen on kuulusteluissa kertonut tuoneensa koirat pääasiassa itse Virosta Suomeen. Osa koirista oli lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista, joissa esiintyy rabiesta ja myyräekinokokkia.

Molemmat taudit voivat tarttua myös ihmiseen.

Koirien tuontiin ja myyntiin tarvittavat lupa- ja rokotusprosessit olivat tekemättä. Naista epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja salakuljetuksesta.