Näin suuryritysten pomot ajattelevat talouskäänteestä: Lyhyiden juhlien jälkeen tarvitaan nyt tsemppiä ja rohkeutta

Lyhyt, mutta makea nousukausi jäi taakse, ja edessä on paluu arkeen. Silti taantumaa ei kannata vielä maalailla.

Kuva: Markku Ojala / AOP

Näin voi tiivistää suuyritystutkimukseen vastanneiden huippujohtajien ajatukset. Aalto-yliopiston tutkijoiden toteuttama ja OP Ryhmän tukema suuryritystutkimus tehtiin nyt seitsemättä kertaa.

Kyselyyn vastasi 128 yritystä ja 170 huippujohtajaa. Kysely lähetettiin Suomen 250 suurimmalle firmalle. Vastanneiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 184 miljardia euroa.

– Kyseessä ei ole mikä tahansa mielipide. Suuyritysten johdon näkemykset tässä tutkimuksessa ovat ennakoineet tulevaa varsin tarkasti, professori Pekka Mattila Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta toteaa.

Hän huomauttaa, että useista suomalaisista pörssifirmoista viime aikoina tehdyt ostotarjoukset muistuttavat tytäryhtiötalouden uhkista ja mahdollisuuksista.

– Kotipaikalla on yhä hyvin paljon väliä. Tutkimuksen perusteella pääkonttoriaan Suomessa pitävät suuryritykset ovat nimittäin tytäryhtiöitä sitoutuneempia investoimaan kotimaahan, Mattila sanoo.

Kuva: Uutisgrafiikka

Suuyritystutkimuksen tekijöiden mukaan tulokset mittaavat elinkeinoelämän pulssia. Sen ytimenä on kertoa Suomen suurimpien työnantajien ja veronmaksajien tunnelmista kerran vuodessa.

Nyt kenellekään ei liene epäselvää, että huippusuhdanne on ohitettu. Tutkimuksen tekijöiden mukaan suuryritysten johtajat näkivät tämän jo syksyllä. He pystyivät – jos halusivat – varautumaan ajoissa matalamman kasvun aikaan.

Tutkimuksessa neuvotaan päättäjiä kuuntelemaan yritysjohtajia herkällä korvalla. Heidän arvionsa perustuvat nimittäin indikaattoreihin, joita muilla ei ole käytössä.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suuyritykset luottavat juuri nyt ennen muuta kansainvälisen kasvun ja viennin vipuihin. Tosin kasvun odotetaan jatkuvan maltillisesti myös Suomessa.

Kuva: Uutisgrafiikka

Vastanneista yrityksistä peräti 50 prosenttia kokee kotimaan politiikan nykytilan uhkana yrityksensä toiminnalle. Samalla suuryritysten johto arvioi poliittisten riskien lisääntyneen etenkin kansainvälisillä markkinoilla.

Huolenaiheina ovat protektionistisen ajattelun lisääntyminen, Yhdysvaltain kauppapoliittinen toiminta, Venäjän tilanteen kehitys ja euroalueen yhtenäisyyden heikkeneminen.

Vastaajista noin 60 prosenttia sanoo, että Yhdysvaltain nykyinen toiminta lisää epävarmuutta.

– Vielä on mahdotonta sanoa, onko protektionismi ohimenevä ilmiö vai todellinen uhka. Epävarmuus tuo myös mahdollisuuksia, ja pitää osata painaa kaasua ja jarrua samanaikaisesti. On luettava markkinaa oikeiden linssien läpi, Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Lievonen toteaa tutkimuksessa.

Suuryritysten johto näkee työperäisen maahanmuuton mahdollisuutena oman yrityksensä liiketoiminnalle. Väestön ikääntyessä osaajapulasta on tulossa todellisuutta.

Tutkimuksen mukaan työperäisen maahanmuuton helpottaminen on luontevasti useimpien suuryritysten toivelistalla.

Kuva: Uutisgrafiikka

Vastanneet suuryritykset odottavat myös investointiensa lisääntyvän selvästi tämän vuoden aikana. Etenkin tuotteiden ja palveluiden digitalisointiin satsataan.

– Meillä pitää olla rohkeutta investoida Suomeen, ja meillä pitää olla rohkeutta työllistää suomalaisia. Suomen talous tarvitsee nyt kantoaaltoja, pitkävaikutteisia investointeja tulevaan tuotantokapasiteettiin, Outokummun hallituksen puheenjohtaja Kari Jordan puolestaan toteaa tutkimuksessa.

Yritykset arvioivat myös tuotantokapasiteetin lisäykseen ja kehitykseen kohdistuvien investointien kasvavan aiempaa voimakkaammin. Tämän tulkitaan kertovan vahvasta tulevaisuuden uskosta ja luottamuksesta oman bisneksen kestävyyteen.