1. yle.fi
  2. Uutiset

NYT: USA:n demokraateilta kompromissiesitys muurikiistaan – Trump: Lauantaina luvassa "merkittävä ilmoitus"

Trumpin ilmoitus tapahtuu kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Donald Trump
Trump puhuu.
Presidentti Donald Trump puhui kokouksessa Valkoisessa talossa perjantaina.MediaPunch / Backgrid / AOP

Yhdysvalloissa demokraattipuolue on tekemässä maan budjettiin kompromissiesitystä, jonka myötä Yhdysvaltain osittain suljettu hallinto voitaisiin jälleen avata. Asiasta kertoo The New York Times -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Edustajainhuoneen demokraattiryhmä esittää lehden tietojen mukaan runsaan miljardin dollarin lisärahoitusta Meksikon rajan valvontaan.

Rahasta 524 miljoonaa dollaria kuluisi rajanylityspaikkojen infrastruktuurin kehittämiseen. 563 miljoonaa käytettäisiin 75 maahanmuuttotuomarin kuluihin. Tuomarit ratkoisivat tapauksia, jossa Yhdysvaltoihin pyrkivät ihmiset tekevät pakolaisuushakemuksia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut, ettei hän hyväksy budjettiesitystä, jossa ei selkeästi anneta varoja Meksikon rajalle rakennettavaan muuriin. Koska budjettia ei ole hyväksytty, maan hallinto on ollut suljettuna jo 28 päivää.

"Merkittävä ilmoitus" illalla

On epäselvää, suostuuko Trump demokraattien esitykseen. Hän on kuitenkin ilmoittanut, että tänään lauantaina on luvassa "merkittävä ilmoitus" liittyen Meksikon rajan muurikiistaan ja maan hallinnon sulkuun. Ilmoituksen on määrä tapahtua kello kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Uutistoimisto AP:n lähteiden mukaan kyseessä ei ole kansallisen hätätilan julistaminen. Hätätilan avulla Trump voisi ohittaa kongressin muurikiistassaan. AP:n mukaan Trumpin odotetaan julkistavan uusi ehdotus , jonka myötä olisi mahdollista saada hallinnon sulku päätökseen.

Trumpin lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders kertoi, että presidentti "aikoo jatkaa taisteluaan rajaturvalisuuden puolesta" ja "jatkaa ratkaisun etsimistä" muurikiistan päättämiseksi.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa noin 460 000 hallinnon työntekijää työskentelee ilman palkkaa ja noin 340 000 on lomautettuna. Ilman palkkaa työskentelevät esimerkiksi liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n työntekijät ja lentokenttien turvatarkastajat.

Myös suurin osa Valkoisen talon työntekijöistä on lomautettuna. Uutistoimisto AP:n mukaan Valkoisen talon yhteensä noin 80:stä työntekijästä vain 21 käy töissä. Loput on lomautettu.

Valkoisen talon työntekijöiden lomautusten vaikutukset näkyivät aiemmin tällä viikolla, kun presidentti Trump kutsui vieraakseen amerikkalaisen jalkapallon yliopistosarjan voittaneen Clemson Tigers -joukkueen. Trump tarjoili joukkueelle muun muassa "300 hampurilaista ja tosi paljon ranskalaisia" sekä muuta pikaruokaa, koska Valkoisen talon keittiöväki on lomautettuna.

Donald Trump tarjosi pikaruokaa vierailleen Valkoisessa talossa maanantaina.
Donald Trump tarjosi pikaruokaa vierailleen Valkoisessa talossa maanantaina.Chris Kleponis / EPA

Torstaina Trump esti puhemies Nancy Pelosin matkan Afganistaniin ja ilmoitti myös peruvansa delegaationsa matkan Maailman talousfoorumin kokoukseen Davosissa. Trump kehotti Pelosia matkustamaan kaupallisen lentoyhtiön koneella. Sittemmin Pelosi perui matkansa. Hän sanoi, että Trump aiheutti turvallisuusriskin puhuessaan Pelosin matkasta.

Lue myös:

Trump ei anna puhemies Pelosin käyttää ilmavoimien lentokonetta – perui myös delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin

Valkoisen talon kokit on lomautettu, joten Trump tilasi omilla rahoillaan pikaruokaa: "300 hampurilaista, tosi paljon ranskalaisia"

Trump voi yhä yrittää hankkia rahat Meksikon muuriin julistamalla hätätilan – Viisi huomiota hätätilalain merkityksestä Yhdysvalloissa (10.1.)

Lue seuraavaksi