1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perjantai

Oletko pelileski? Annatko kumppanisi pelihimolle periksi vai haluaisitko rikkoa näytön ja katkaista kaapelit? Kerro meille tarinasi

Pelaako kumppanisi mielestäsi liikaa videopelejä suhteenne kustannuksella? Kirjoita kokemuksistasi Yle Perjantaille.

Onko kumppanin tai läheisen pelihimo sinulle ongelma, vai katseletko mielelläsi kultaasi ohjain kädessä? Kuva: Topi Tirri / Yle Perjantai

– Hei kulta, tuu syömään. Kaadoin skumppaakin ja ruoka jäähtyy kohta.

– Odota hetki, mä pelaan vaan tämän kentän loppuun...

Kuulostaako tutulta? Tuntuuko, että läheisesi pelihimo menee sinun edellesi? Haluaisitko lyödä näytön säpäleiksi ja leikata konsolin kaapelit poikki? Laiminlyökö virtuaalimaailmassa elävä kumppanisi sinut, lapset ja kotityöt? Oletko keksinyt keinon, millä kumppanisi peliriippuvuuden saa kuriin?

Perjantain seuraava jakso 25. tammikuuta kysyy, miksi aikuinen pelaa. Kirjoita Yle Perjantaille kokemuksistasi – millaista on olla pelileski, kun rakas katoaa digitaaliseen hiekkalaatikkoon?

"Mielestäni on aika ilahduttavaa, jos ihminen aikuisenakin jaksaa innostua siitä, että voi leikisti hakata taikamiekalla vampyyreja."

Mikko Meriläinen, pelitutkija

Pelataan ja puhutaan

Tampereen yliopiston pelitutkija Mikko Meriläisen mielestä virtuaalimaailmaan sukeltaminen ja siellä pelaaminen on monelle keino lievittää stressiä. Pelaaminen voi olla myös vastapaino suorituskeskeiselle yhteiskunnalle. Tällöin pelaaminen voi lähteä käsistä.

– Olen joskus pelannut tosi paljon. Viimeksi joululomalla reilun työviikon verran, mutta olen toisaalta pyrkinyt aina priorisoimaan asioita. Peli ei katoa koneelta mihinkään.

– Tietenkin jos pelaamisen takia oma terveys tai parisuhde alkaa kärsiä, on aiheellista pysähtyä pohtimaan, missä oikein mennään. Kannustan puolisoita ja muita läheisiä auttamaan tällaisessa pohdinnassa.

Aikuisten pelaamiseen liittyy edelleen aika paljon erilaisia ennakkoluuloja ja väheksyntää. Esimerkiksi aikuisten miesten pelaaminen voidaan nähdä kyvyttömyytenä kasvaa aikuiseksi ja “todelliseksi mieheksi”.

– Mielestäni on aika ilahduttavaa, jos ihminen aikuisenakin jaksaa innostua siitä, että voi leikisti hakata taikamiekalla vampyyreja, pelitutkija Mikko Meriläinen naurahtaa.

Yle Perjantai kerää kokemuksia

Ensi viikolla 25. tammikuuta Perjantai sukeltaa pelien maailmaan ja kysyy, miksi aikuinen pelaa. Ennen lähetystä julkaisemme artikkelin, johon on koottu pelileskien tarinoita.

Voit kertoa tarinasi lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen perjantai@yle.fi. Julkaisemme tarinat nimimerkillä.

Perjantai: Miksi aikuinen pelaa? Vieraina eläkeläinen Ulla ”General Ulla” Ström, toimittaja Hanna ”Simspyöveli” Hantula sekä pelitutkija Mikko ”manatic” Meriläinen. Perjantai-dokkari: Tuhkan lapset. Yle TV1 perjantaina 25.1. klo 21.05 ja Yle Areenassa. Lisää osoitteessa yle.fi/perjantai

Korjaus 21.1. klo 12.42 Käytämme jatkojutussamme vain meille sähköpostilla lähetettyjä tarinoita.