Hyppää sisältöön

Söder CSU:n johtoon – uudella johtajalla kova työ estää kannattajakato ja saada suhteet emopuolueeseen kuntoon

Markus Söderillä ei ollut vastaehdokasta. Vastapelurit löytyvät omasta puolueperheestä ja kannattajia imevästä äärioikeistosta.

Markus Söder tahtoo CSU:sta taas vahvan. Kuva: Lukas Barth-Tuttas / EPA

Markus Söder on valittu Baijerin kristillisdemokraattisen puolueen, CSU:n puheenjohtajaksi. Söder sai Münchenissä pidetyssä ylimääräisessä puoluekokouksessa 87,4 prosentin kannatuksen.

Söderin valinta Horst Seehoferin seuraajaksi oli selvä jo etukäteen, sillä hänellä ei ollut vastaehdokasta.

Söder kiitteli sanoissaan puoluekokousedustajille saamastaan kannatuksesta. Hän kannusti puolueväkeä tekemään vahvan kampanjan europarlamenttivaaleissa ja tekemään CSU:sta vahvan.

CSU menetti rutkasti kannatustaan viime syksyn osavaltiovaaleissa. Puolueesta vuotaa kannattajia eritoten oikeistopopulistiseen ja osin äärioikeistolaiseen Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen (AfD).

Söderin keskeinen tehtävä on tukkia kannattajien kato.

Puolueperheen heikot suhteet

CSU on Saksaa hallitsevan kristillisdemokraattisen CDU:n sisarpuolue. Puolueiden välit ovat olleet viime aikoina koetuksella, sillä Seehofer on ollut tuon tuostakin kristillisdemokraattisen liittokanslerin Angela Merkelin kanssa napit vastakkain.

Seehofer on erityisesti arvostellut Merkelin maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikkaa. Entinen CSU-johtaja on halunnut juuri AfD:n kasvun pelossa tiukempaa linjaa maahanmuuttoon.

Myös CDU:lla on uusi puheenjohtaja. Se valitsi viime kuussa johtoonsa Annegret Kramp-Karrenbauerin. Uusi CDU-johtaja onnitteli tuoreeltaan sisarpuolueen uutta luotsia.

Münchenin kokouksessa läsnä ollut Kramp-Karrenbauer sanoi puheessaan, että "olemme, olemme olleet ja tulemme olemaan yksi poliittinen perhe".

Uusien puoluejohtajien tehtävä on normalisoida puolueiden kitkeriksi muuttuneet välit.