1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kongon tasavalta

Kongon tuomioistuin hylkäsi valituksen presidentinvaalien kiistellystä tuloksesta

Kongon perustuslakituomioistuin on julistanut opposition ehdokkaan Felix Tshisekedin maan presidentinvaalien voittajaksi.

Félix Tshisekedi aloitti Kongon demokraattisen tasavallan presidenttinä tammikuussa 2019. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Kongon demokraattisen tasavallan tuomioistuin on hylännyt valituksen maan presidentinvaalien kiistellystä tuloksesta.

Tuomioistuimen mukaan vaaleissa toiseksi jäänyt Martin Fayulu ei kyennyt osoittamaan, että vaalikomission ilmoittamat tulokset ovat virheellisiä. Perustuslakituomioistuin julisti opposition Felix Tshisekedin virallisesti maan uudeksi presidentiksi.

Tuomioistuin vahvisti alustavat vaalitulokset, joiden mukaan Tshisekedi sai joulukuun lopun vaaleissa eniten ääniä.

Vaalit hävinnyt Fayulu on vaatinut uutta ääntenlaskentaa ja syyttänyt voittajaa vallanjakosopimuksen tekemisestä Kongon pitkäaikaisen presidentin Joseph Kabilan kanssa.

– Pyydän koko kansainvälistä yhteisöä, ettei se tunnustaisi valtaa, jolla ei ole oikeutusta eikä laillista pohjaa edustaa kongolaisia ihmisiä, Fayulu sanoi ja julisti itsensä "ainoaksi legitiimiksi presidentiksi".

Vaalituloksen oikeellisuudesta on esitetty vakavia epäilyjä eri puolilla maailmaa. Muun muassa EU ja Yhdysvallat ovat toivoneet lisäselvityksiä vaalituloksesta.

Tuomioistuimen edustalle oli kokoontunut satoja Tshisekedin kannattajia, joita mellakkapoliisit seurasivat sivusta. Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa korostettiin maan itsenäisyyttä ja vastustettiin ulkopuolisten väliintuloa. Kiista on herättänyt pelkoa siitä, että levottomuudet äityvät väkivaltaisiksi.

Kongon demokraattinen tasavalta on kärsinyt viime vuosikymmeninä toistuvista sodista ja levottomuuksista, ja edelliset vallanvaihdokset ovat johtaneet verisiin yhteenottoihin.