1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Opettajat arvostelevat uutta opetussuunnitelmaa, taksiala uudistui vaisusti, sää suosii kuunpimennyksen katselua

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Peruskoulujen opetussuunnitelma saa opettajilta täystyrmäyksen Ylen kyselyssä

Peruskoulujen uusi opetussuunnitelma saa ankaraa arvostelua opettajilta. Ylen kyselyssä vain joka neljäs opettaja on sitä mieltä, että se edistää oppimista. Sen sijaan kyselyyn vastanneista rehtoreista yli 60 prosenttia pitää suuntaa oikeana.

Taksiuudistus – paljon melua tyhjästä?

Kuva: AOP

Taksiala mullistui kovan tohinan kera, mutta uudistuksen vaikutukset näyttävät pieniltä. Uusia taksiasiakkaita ei ole ilmaantunut valtoimenaan. Hintakilpailu alkoi vain pääkaupunkiseudulla, ja syrjäseutujen hiljeneminen jatkui, kirjoittaa analyysissaan toimittaja Timo-Pekka Heima.

Israel teki ilmaiskuja iranilaiskohteisiin Syyriassa

Syyrian ilmatorjunta torjuu Israelin ohjuksia Damaskoksen yllä. Israel kertoo tehneensä iskuja Syyriassa toimivia Iranin vallankumouskaartin erikoisjoukkoja vastaan. Kuva: Youssef Badawi / EPA

Israelin armeija kertoo tehneensä varhain maanantaina ilmaiskuja Syyriaan Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkoja vastaan. Ilmaiskuista on raportoitu Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lentokentältä ja kaupungin läheisyydestä. Eilen sunnuntaina Israel teki myös ilmaiskuja Etelä-Syyriaan, ja Syyriasta ammuttiin ohjus Israelin miehittämille Golanin kukkuloille.

Harvinainen täydellinen kuunpimennys

Kuva: Markku Ojala / EPA

Jos sää sen sallii, niin taivaalla voi nähdä aamulla ihmeitä: Kuu piiloutuu noin tunniksi kokonaan Auringosta katsottuna Maan taakse. Tällä kertaa pimennystä voi seurata kaikkialla Suomessa. Kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa kello 6.41 ja päättyy tuntia ja kahta minuuttia myöhemmin eli kello 7.43. Osittainen vaihe kestää pidempään: kello 5.34:stä 8.51:een. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa vasta vuonna 2025. Lähetä meille kuvasi "superverisusikuusta".

Kylmä sää jatkuu koko maassa

Kuva: Yle Sää

Kulunut yö on ollut monin paikoin selkeä, joten aamun kuunpimennyksen voi todennäköisesti nähdä suuressa osassa maata, arvioi Ylen meteorologi Seija Paasonen. Maanantain sää on poutainen ja laajalti selkeä. Pakkasta on pohjoisessa päivälläkin noin 30 astetta ja etelässä 10–20 astetta. Lue lisää Ylen sääsivuilta.