1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Ahdistaako lentäminen? Kokosimme viisi vinkkiä, miten pääset alkuun maata pitkin matkustamisessa

Keräsimme Maata pitkin –matkamessuilta vinkkejä siihen, miten tavallinen turisti voi vaihtaa ilmastoa kuormittavan lentomatkustamisen ympäristöystävällisemmäksi.

Monet matkailijat hyödyntävät Saksan rataverkostoa suunnitellessaan Euroopan reittejä maata pitkin. Kuvassa IEC-juna maailman suurimmalla tiilisillalla Saksassa. Kuva: Filip Singer / EPA

Matkailutrendien kuumimmaksi puheenaiheeksi on viime aikoina noussut vastuullisuus. Huoli ilmastosta on saanut monen lomailijan miettimään, miten voisi pienentää matkustamisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Ulkomaanmatkailun yleistyminen on lisännyt etenkin lentämisen päästöjä ja ilmastosta huolta kantavat matkailijat etsivät nyt reittejä maailmalle maata pitkin.

Keräsimme lauantaina Helsingissä järjestetyiltä Maata pitkin –matkamessuilta viisi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun.

1. Lähde liikkeelle pienin askelin

Päästölaskelmien vertaaminen ja täyttöasteiden ynnääminen saattaa tuntua isolta urakalta ja pistää pään pyörälle. Älä anna tietomäärän lannistaa, vaan lähde liikkeelle pienin askelin.

Jos täydellinen lentolakko tuntuu liian isolta päätökseltä, voit aluksi matkata maata pitkin vain toiseen suuntaan ja tehdä vaikka paluun lentäen. Mikäli kohteeseen meno vaatisi puolestaan useamman lennon, mene vain yksi etappi lentämällä ja korvaa jatkolennot junalla.

Joskus lentäminen voi syystä tai toisesta olla välttämätöntä. Suosi silloin suoria lentoja, sillä lentokoneen hiilidioksidipäästöt ovat korkeimmat nousun ja laskun yhteydessä.

Matkojen toteuttaminen maata pitkin helpottuu, kun kokemus karttuu ja oppii esimerkiksi tuntemaan eri maiden rataverkostoja. Ilmastoa helpottaa toki enemmän, jos lentämisestä luopuu kerta heitolla, mutta myös lentämisen vähentämisellä on merkitystä.

2. Suuntaa Pietariin, Kööpenhaminaan tai Hampuriin

Helpoin kohde kokeilla maa-matkailua Suomesta ensimmäistä kertaa on hypätä Pietariin menevään junaan. Keski-Eurooppaan puolestaan kannattaa alan harrastajien mukaan suunnata ensiksi Tukholman kautta Tanskan Kööpenhaminaan tai Saksan Hampuriin. Molemmista kaupungeista on hyvät rautatieyhteydet eteenpäin.

Keski-Euroopassa matka-ajat eivät myöskään ole pitkiä ja lyhyelläkin lomalla ehtii nähdä jo paljon. Itä-Euroopassa pääsee monen mielestä liikkumaan junia helpommin busseilla. Maata pitkin ja vesiteitse pääsee toki myös Euroopan ulkopuolelle, kunhan varaa matkustamiseen tarpeeksi aikaa.

Netistä löytyy useita verkkosivuja ja kännykkäsovelluksia, joista voi katsoa Euroopan juna-aikatauluja sekä ostaa lippuja.

Junalla liikkujan kannattaa myös hyödyntää eri ikäisille suunnattuja Interrail –lippua, joilla voi matkata useiden maiden alueilla. Tähän asti yhdellä Interrail-lipulla on voinut matkustaa kauimmillaan kuukauden, mutta vuoden alussa myyntiin tulivat uudet kahden ja kolmen kuukauden Interrail-liput.

Jos oman matkasuunnitelman kokoaminen takkuaa tai lippujen ostaminen vieraskielisiltä sivuilta arveluttaa, voi apua kysyä matkatoistoista. Monet yritykset ovat havahtuneet kysyntään ja tarjoavat vaihtoehtoja.

Myös Lontoosta Keski-Eurooppaan suuntautuvat huippunopeat junat ovat maata pitkin matkaaville yksi portti Eurooppaan. Kuva: Andy Rain / EPA

3. Ennakoi ja aloita matkan suunnittelu ajoissa

Maata pitkin matkustaminen on hitaampaa kuin lentäminen ja matkan suunnittelukin vaatii usein enemmän aikaa. Ota tämä huomioon lomasuunnitelmissasi.

Useiden nopeiden viikonloppu-reissujen sijaan, ilmaston kannalta fiksumpaa on tehdä yksi pitkäkestoisempi lomamatka.

Aloita matkan suunnittelu ajoissa, sillä esimerkiksi junaliput ovat monesti edullisempia, jos ne ostaa hyvissä ajoin. Nykyään useiden maiden julkisten liikennevälineiden aikataulut löytyvät internetistä, joten niitä voi selailla jo kotona.

Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä etukäteen. Markkinoilta löytyy monenlaisia puhelimeen ladattavia sovelluksia, joiden avulla lipun ostaminen hoituu kätevästi myös matkan aikana.

4. Tutki muiden matkakertomuksia

Siinä missä lentolippuja voi nykyään vertailla muutamalla klikkauksella, tarvitaan vaihtoehtoisten reittien löytymiseen vielä paljon itsenäistä selvittelyä. Vielä ei ole olemassa sovelluksia, jotka näyttäisivät kaikki mahdolliset kulkumuodot eri kohteiden välillä.

Paras tietolähde eri reiteille onkin muut matkailijat. Hyödynnä siis aihealueen blogeja, podcasteja ja sosiaalisen median ryhmiä. Eri matkailijoiden kokemuksia voi lähteä selailemaan muun muassa ryhmistä Maata pitkin matkustavat (siirryt toiseen palveluun) ja Interrail Travellers Official (siirryt toiseen palveluun).

Matkojen toteuttaminen myös helpottuu, kun kokemus karttuu ja oppii tuntemaan eri maiden rataverkostoja.

Ulkomaisten junayhtiöiden aikataulu- ja lippukäytännöissä on opiskeltavaa, mutta kokemus karttuu nopeasti. Kuva: AOP

5. Muuta omaa ajattelutapaasi

Siirtyminen kotoa kohteeseen on jo osa lomamatkaa. Ota siis ilo irti vaihtuvista maisemista, pysähtele matkan varrella mielenkiintoisiin kaupunkeihin ja tutustu vieressä istuviin kanssamatkustajiin. Moni kokenut junamatkailija nostaa loman parhaaksi puoleksi mielenkiintoisten ihmisten tapaamisen.

Maata pitkin matkustaminen ei myöskään ole vain tietyn ikäryhmän huvia, vaan sitä harrastaa myös esimerkiksi lapsiperheet ja eläkeläiset.

Tarkastele myös lähikohteita uusin silmin, vaihda automatka pyöräreissuun tai liiku itse kohteessa enemmän jalkaisin kuin moottoriajoneuvoilla.

Ympäristön näkökulmasta suositeltavaa on myös harkita, voisiko lomamatkan jättää joskus kokonaan tekemättä.

Eri kulkumuotojen päästöjen vertaamisessa on monta huomioitavaa asiaa, eivätkä laskelmat ole mustavalkoisia. Eri vaihtoehtoja kannattaa kuitenkin selvittää, jos haluaa jatkaa matkailua, mutta vähentää sen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Juttua varten on haastateltu Maata pitkin -matkamessujen järjestäjiä, Reilun matkailun yhdistystä (siirryt toiseen palveluun), kokeneita matkailijoita sekä kerätty tietoa eri matkailusivustoilta.

Lue myös:

Ilmastohuoli kasvaa – lentämistä välttävät järjestävät omat matkamessunsa: "Matkustaminen vaatii ajattelutavan muutoksen"

Junalla ja laivalla Ruotsista Australiaan – tv-meteorologi tempaisee tekemällä "ilmastomatkan", joka kouraisee tuntuvasti kukkaroa

Siirtyykö ilmastoahdistus sanoista tekoihin vuonna 2019? Lentäminen saattaa pian olla häpeällistä

Junamatkailua Euroopassa jopa kympillä per päivä – Interrail-lipun saa nyt peräti kolmeksi kuukaudeksi

Suomalaisten lentämisen päästöistä näkyy vain murto-osa – lentokoneet saastuttavat jo saman verran kuin autot