Pohjois-Irlannin pommi-iskussa pidätyksiä – Uusi IRA epäiltynä

Kaksi nuorta miestä on pidätetty. Poliisi pelasti muutamassa minuutissa satoja sivullisia.

Pohjois-Irlanti
Poliisi tutkii autopommin jäänteitä.
Pommi tuhosi iskussa käytetyn varastetun auton täydellisesti. Poliisi sai evakuoitua sivulliset täpärästi ennen räjähdystä. Paul Faith / AFP

Pohjois-Irlannin poliisi on tehnyt ensimmäiset pidätykset Londonderryn autopommi-iskusta. Poliisi on ottanut kiinni kaksi miestä, joiden se epäilee olevan osallisena iskuun.

Poliisin mukaan iskusta epäiltynä on Uusi IRA -järjestö. Kaksi noin 20-vuotiasta miestä pidätettiin muutama tunti sen jälkeen kun Londonderryn oikeustalon edustalla oli tehty lauantai-iltana autopommi-isku.

Iskussa ei loukkaantunut kukaan. Poliisi sai ennen räjähdystä varoituksen pommista ja ennätti evakuoida satoja ihmisiä auton lähistöltä.

– Onneksi kukaan ei kuollut, mutta pommin tarkoitus oli selvästi tappaa ihmisiä tässä yhteisössä, Londonderryn poliisin edustaja Mark Hamilton sanoo.

Sinn Fein tuomitsee iskun

Uusi IRA on yksi lukuisista Pohjois-Irlannin rauhansopimusta vastustavista pienistä ryhmistä Pohjois-Irlannissa.

Rauhansopimus allekirjoitettiin 1998, ja se päätti suurelta osin kymmeniä vuoisia jatkuneen vihanpidon Britannian hallitsemassa Pohjois-Irlannin maakunnassa.

– Hävetkää ja lopettakaa nämä iskut, Sinn Fein -puolueen johtaja Mary Lou McDonald vaatii. Hän sanoo, että pommi-isku oli järkyttävä ja tuomittava teko.

Sinn Fein oli yksi rauhansopimuksen allekirjoittajista.

Isku tuli herkkään aikaan

Pohjois-Irlannissa on tehty rauhansopimuksen jälkeenkin jonkin verran vastaavia pommi-iskuja. Mark Hamilton uskoo kuitenkin, ettei kyseessä ole mikään kriisin syveneminen.

– Uusi IRA ja muut pienet aseelliset tasavaltalaisryhmät eivät edusta laajaa osaa väestöstä. He tahtovat takaisin jonnekin, mihin muut eivät halua enää palata, Mark Hamilton sanoo.

Londonderryn isku tulee kuitenkin herkkään hetkeen. Poliisi on osannut varautua siihen, että brexitin vuoksi aselliset ryhmät saattavat haluta sekoittaa prosessia.

Brexit-kiistojen ytimessä on juuri se, miten vältetään niin sanottu kova raja tulleineen ja tarkastuksineen Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin maakunnan välillä.