Intercityjunan vaunu "rytkähti" oudosti oikoradalla – muutamille matkustajille niskan ja selän retkahduskipuja

VR ja Onnettomuustutkintakeskus selvittävät, mikä aiheutti vaunun rikkoutumisen.

onnettomuustutkinta
Lastenvaunu matkalla Kouvolaan
Arkistokuva.Inka Hannonen / Yle

VR ja viranomaiset selvittävät, mikä aiheutti intercityjunan rikkoutumisen tänään Lahden oikoradalla.

VR:n mukaan yhdestä junanvaunusta oli kuulunut kova ääni ja tömähdys oli tuntunut matkustajille asti. Vaunuun tuli vika, ja juna joutui jäämään Lahden asemalle, VR kertoo.

VR ja Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkivat junaa ja rataa selvittääkseen, mikä ongelman aiheutti. Otkesin mukaan tömähdys tuntui vaunussa numero kuusi, joka oli junassa ensimmäinen vaunu veturin jälkeen.

– Ensitietojen perusteella junassa on kuultu voimakas kolahdus ja vaunu on rytkähtänyt ilmeisen voimallisesti pituussuunnassa, kertoo Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala.

Laurialan mukaan muutamat matkustajat olivat valitelleet niskan ja selän retkahduskipuja.

– Muutamien junanistuimien selkänojat olivat retkahtaneet alaspäin tapahtuneen voimasta. Se on todennäköisesti johtanut näihin retkahdusvaivoihin, Lauriala sanoo.

Myös rata tutkitaan

Otkesilla ei vielä tiedetä, mikä junan vauhti oli tömähdyksen aikoihin tai kuinka monta ihmistä kuutosvaunussa oli tapahtumahetkellä.

Kaksi keskuksen tutkijaa teki tänään alustavaa paikkatutkintaa. Huomenna tutkijat pääsevät tarkemmin tutkimaan veturin ja vaunun rakenteita.

– Sekä veturi, vaunu että rata tutkitaan. Onko radalla esimerkiksi ollut jotain sinne kuulumatonta esinettä tai vastaavaa, Lauriala pohtii.

VR:n mukaan asian selvittäminen ei vaikuta muuhun junaliikenteeseen oikoradalla.

Intercityjuna lähti Helsingistä klo 11.19, ja se oli matkalla Helsingistä Kouvolan ja Kuopion kautta Ouluun. VR:n mukaan junan matkustajat pääsivät jatkamaan matkaansa toisella junalla noin puolitoista tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.