Malissa kahdeksan YK-rauhanturvaajaa sai surmansa – pahin terrori-isku vuosikausiin

YK pitää iskua raukkamaisena tekona ja haluna luoda vain kaaosta.

terrorismi
Rauhanturvaajia Timbuktussa.
YK:n MINUSMA-operaatio on vakauttanut islamistiterroristien häiritsemää Malia.Tanya Bindra / EPA

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Malin YK-rauhanturvaoperaatiota vastaan on tehty pahin isku vuosiin.

YK:n MINUSMA-operaation tukikohtaan tehdyssä iskussa kuoli ainakin kahdeksan tshadilaista rauhanturvaajaa. Iskussa haavoittui noin 20 YK-sotilasta. Myös useita hyökkääjiä sai surmansa tulitaistelussa.

Isku tehtiin Pohjois-Malissa sijaitsevaan Aguelhokin tukikohtaan. Leiri on 200 kilometrin päässä Kidalin kaupungista, aivan Algerian rajan tuntumassa.

Iskun tekijöistä ei ole tietoa. Oletettavasti iskijät ovat alueen islamistiterroristeja, jotka ovat aiemminkin tehneet iskuja rauhanturvaajia vastaan.

Hyökkäys tehtiin aikaisin sunnuntaiaamuna, kun asemiesten ryhmä rynnäköi useilla kulkuneuvoilla YK-leiriin.

– Isku oli raukkamainen ja terroristien tarkoitus oli luoda vain kaaosta, YK:n edustaja Mahamat Saleh Annadif sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Pahin isku sitten vuoden 2014

YK aloitti rauhanturvaoperaation Malissa sen jälkeen kun islamistiterroristit hyökkäsivät Pohjois-Maliin vuonna 2012 ja ottivat laajoja alueita hallintaansa.

Ranskalaisjoukot ajoivat islamistit ulos pääkaupungin Bamakon porteilta seuraavana vuonna ja mahdollistivat YK-operaation.

Malin hallitus ja alueen eri aseelliset ryhmät solmivat vuonna 2015 rauhansopimuksen, mutta monet islamistiset terroristiryhmäöt ovat pitkin aikaa tehneet iskuja eri puolilla Malia.

Ryhmät ovat ulottaneet iskujaan myös muun muassa naapurimaihin Burkina Fasoon ja Nigeriin.

Tänään tehty isku oli vakavin sitten vuoden 2014 lokakuun. Tuolloin Pohjois-Malissa tehdyssä iskussa kuoli yhdeksän YK-rauhanturvaajaa.

Lähteet: Reuters, AFP