1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanissa vaatimukset presidentin erottamisesta yltyvät – mielenosoitukset jatkuneet jo kuukauden

Sudanin poliisivoimat pysäyttivät mielenosoittajat kyynelkaasulla parlamenttitalon edustalla pääkaupungissa Khartumissa.

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa ja rinnakkaiskaupunki Omdurmanissa mielensoittajat vaativat jälleen sunnuntaina presidentti Omaral-Bashirin eroa. Kuva: AFP

Sudanissa hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat muuttumassa järjestelmällisiksi. Sunnuntaina sadat poliisit tiesivät olla vastassa mieltään osoittavien kansalaisten joukkoa parlamenttitalon edustalla Khartumissa.

Kyynelkaasun lisäksi ilmassa lensi kiviä, joita vihainen väkijoukko heitteli kohti poliiseja. Marssijat olivat myös sulkeneet lähistön katuosuuksia yrittäessään estää poliisin pääsyn alueella.

Presidentti Omar al-Bashiriin ja hänen hallintoonsa kyllästyneet ilmoittivat etukäteen, että nyt he pyrkivät parlamenttitalolle vaatimaan jo 30 vuotta hallinneen presidentin eroa.

Mielenosoitukset alkoivat 19.joulukuuta eri puolilla maata, kun kansa alkoi hermostua kehnoon valtiontalouden hoitoon ja lähes 70 prosentin inflaatioon.

Sudanissa on pulaa niin leivästä, polttoaineesta kuin käteisrahastakin. Viime vuonna hallinto korotti mm. leivän hintaa, mutta joutui perumaan päätöksen kansan alkaessa protestoida.

Presidentti Omar al-Bashir sanoi uudenvuoden puheessaan, että hallinnon on viime kädessä turvattava jopa asein yhteiskunnan turvallisuus.

Yhteenotoissa on hallituksen mukaan kuollut 24 ihmistä, mielenosoittajat puhuvat noin neljästäkymmenestä kuolonuhrista.

Alkavalla viikolla lisää vastalauseita

Vaatimukset presidentin vaihtamisesta ovat nyt avoimia.

Eri ammattiryhmät, kuten lääkärit, opettajat, lakimiehet ja apteekkien henkilökunta, ovat ilmoittaneet lähtevänsä liikkeelle eri puolilla Sudania tulevan viikon aikana.

Lääkärit ovat yksi äänekkäimpiä presidentin vastustajia, sillä he sanovat joutuneensa järjestelmällisen häirinnan kohteeksi kuukauden aikana. Viime viikolla yksi lääkäri ammuttiin kuoliaaksi Khartumissa, kun hän auttoi kadulla loukkaantunutta.

Presidentti Omar al-Bashir on yksi pisimpään Afrikassa hallinneita johtajia. Hän kaappasi vallan 1989. Kuva: Mikhail Metzel / AOP

Presidentti pyrkii vielä jatkoon

Presidentti Omar al-Bashir on yksi pisimpään hallinneita johtajia Afrikassa. Hän kaappasi vallan vuonna 1989 toimiessaan prikaatinkenraalina. Sudan oli silloin keskellä pitkien sisällissotien sarjaa.

al-Bashirin itsevaltaisella kaudella Sudan on joutunut uusiin sotiin. Tuhoisin oli maan länsiosassa sijaitsevan Darfurin alueen sota, joka alkoi jo vuonna 2003. Valtavan humanitaarisen katastrofin aiheuttanut kriisi on yhä ratkaisematta.

Darfurin julmuuksien takia kansainvälinen rikostuomioistuin ICC nosti syytteet Omar al-Bashiria vastaan kansanmurhasta vuonna 2008.

Sota syttyi myös Sudanin jakautumisesta. Etelä-Sudan irtosi ja itsenäistyi vuonna 2011.

Vaikka al-Bashirin hallinto on ajanut 40 miljoonaisen kansan arjen syviin vaikeuksiin, on presidentti ilmoittanut, että hän hakee jälleen jatkokautta ensi vuoden presidentinvaaleissa.