Kokoomusväki uhkui voitontahtoa vaaliristeilyllä – Samalla saatiin vinkkejä someryöpytyksestä selviämiseen ja "haastavien äänestäjien" kohtaamiseen

Petteri Orpo kertoi kokoomuksen risteilyllä, että puolue sitoutuu perhevapaauudistukseen ensi hallitusohjelmassa.

vaalit
Petteri Orpo puhuu kokoomusristeilyllä
Petteri Orpo puhuu lavalla kokoomuksen vaaliteemoista kampanjaristeilyllä.Mikko Ahmajärvi/Yle

– Onko väkeä, kun tahtoo voittaa vaalit? innosti kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puheensa aluksi ehdokkaita ja kenttäväkeä kevään vaalityöhön.

– On, vakuuttivat kampanjaristeilylle kerääntyneet kokoomuslaiset.

Petteri Orposta piirretään muotokuvaa
"Köyliön Kennedystä" Petteri Orposta piirretään muotokuvaa.Mikko Ahmajärvi/Yle

Orpo nosti puhessaan ensi vaalikauden tehtävälistalle ilmastotoimien rinnalle työllisyysasteen noston 75 prosenttiin sekä sosiaaliturvan ja perhevapaiden uudistamisen.

Kokoomus siirtäisi myös verotuksen painopistettä ansiotulon ja yrittäjyyden verotuksesta haitta- ja kulutusveroihin.

Koulutuslupauksiin kuuluivat maksuton kaksivuotinen puolipäiväinen varhaiskasvatus joka lapselle ja panostukset työntekijöiden jatkuvaan osaamisen päivittämiseen.

Senioreitakin muistettiin hoivalupauksella. Lisäksi kokoomus haluaa, että eläkkeiden taso vastaisi nykyistä paremmin asumisen ja lääkkeiden kulujen kasvua. Tämä voitaisiin toteuttaa muuttamalla eläkkeiden korotusten laskemisessa käytettävän kuluttajahintaindeksin painotuksia.

Orpon mukaan puolueen vaalitavoitteita yhdistää uudistaminen.

– Uskon, että olemme löytäneet oikeita ratkaisuja isoihin haasteisiin, joita Suomi kohtaa, ja näillä ratkaisuilla katsotaan nimenomaan tulevaisuuteen. Tavoitteena on pitää Suomi hyvinvoivana, turvallisena ja tasa-arvoisena maana, Orpo painotti.

kokoomuslaisia puolueristeilyllä
Työ- ja perhe-elämään keskittyneessä paneelissa otettiin ensin selfie.Mikko Ahmajärvi/Yle

Vinkkejä hankaliin tilanteisiin ja sparrausta

Viikonlopun risteilyn aikana ehdokkaat ja tukijoukot saivat eväitä kevään vaaleihin. 1 300 kokoomuslaista koulutettiin muun muassa sotesta sekä liikenne- ja perhepolitiikasta.

Kenttäväki sai myös neuvoja esiintymiseen, keinoja hankalien tilanteiden hoitamiseen vaalikojuilla tai vinkkejä someryöpytyksestä selviytymiseen.

– Täällä on tosi paljon kokenutta porukkaa sekä politiikan että tiettyjen aihealueiden suhteen. Kampanjan sisältöjä on saanut sparrailla itseään fiksumpien kanssa. Se on varmaan ollut paras anti tästä risteilystä, Helsingissä ehdolla oleva 20-vuotias Matias Pajula sanoo.

Pajula panostaa kampanjassaan sosiaalisen median lisäksi myös perinteiseen jalkatyöhön eli hän aikoo viettää runsaasti aikaa kaduilla ja toreilla tapaamassa ihmisiä. Tukijoukkoihin kuluu sadan hengen porukka.

Matias Pajula, eduskuntavaaliehdokas, Helsinki
Helsingissä ehdolla oleva Matias PajulaMikko Ahmajärvi/Yle

Varsinais-Suomessa ehdolla oleva 26-vuotias kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Janika Takatalo toi nuoren naisen näkökulmaa työ- ja perhe-elämään keskittyvään paneeliin.

– Aina voi oppia uutta. Some ja varsinkin videot ovat tässä vaalikampanjassa tosi tärkeitä. Olen ajatellut panostaa nyt YouTube-mainontaan aika paljon, Takatalo kertoo.

Janika Takatalo, eduskuntavaaliehdokas, Varsinais-Suomi, kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdolla oleva Janika Takatalo.Mikko Ahmajärvi/Yle

Takatalo harmittelee kampanjarahoituksen olevan vaikeaa nuorille ehdokkaille. Hän muistelee, että viime eduskuntavaaleissa läpipääsyyn vaadittiin noin 38 000 euron panostus.

– Se on enemmän kuin suomalaisten keskiansio. Olen itse säästänyt opintojen aikaisista töistäni, opiskelijanuorisoliitot auttavat hieman ja yritän kerätä lahjoituksia, mutta tämä on tosi haastavaa, Takatalo sanoo.

Kokoomuksen hitit ja hudit

Kysyimme vaaliehdokkailta, missä asioissa kokoomus on onnistunut tällä hallituskaudella, ja mitä pitää ehdottomasti laittaa kuntoon ensi vaalikaudella, jos kokoomus on hallituksessa.

Lapin vaalipiirissä ehdolla oleva yrittäjä Antti Kaarlela

– Nostaisin työllisyyden kasvun tärkeimmäksi. Saavutettiin 72 prosentin tavoite ja toista sataa tuhatta uutta työpaikkaa.

– Joissakin asioissa taas on edetty tavattoman hitaasti. Esimerkiksi sote olisi pitänyt saada jo maaliin, että oltaisiin päästy sosiaaliturvauudistukseen käsiksi jo tällä kaudella.

Antti Kaarlela, yrittäjä, eduskuntavaaliehdokas, Lapin vaalipiiri
Lapin vaalipiirissä ehdolla oleva Antti Kaarlela.Mikko Ahmajärvi/Yle

Janika Takatalo, Varsinais-Suomi

– Onnistuminen on julkisen talouden tasapainottaminen. Ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen maksettiin takaisin valtion velkaa. Se on meille nuorille sukupolville tosi tärkeä asia, ei voi jättää ihan järkyttäviä velkoja meille maksettavaksi.

– Olen miettinyt tasa-arvoasioita tosi paljon. Oli iso pettymys, että perhevapaauudistus ei mennyt tällä hallituskaudella eteenpäin. Meidän pitää tarttua siihen ensi kaudella.

Matias Pajula, Helsinki

– Päästiin siihen 72 prosentin työllisyystavoitteeseen, johon kaikki eivät uskoneet. Olen tosi tyytyväinen, ja uskon, että se on erityisesti nuorten kannalta tosi tärkeä juttu.

– Ehdottomasti pitää saada perhevapaauudistus maaliin asti ja työelämään enemmän tasa-arvoa ja mahdollisuuksia kaikille. Se ei voi perustua enää nykyiseen asetelmaan. Toivon myös, että koulutusleikkauksia kompensoidaan ensi hallituskaudella.

Antti Häkkänen valokuvattavana
Ministerit olivat risteilyllä haluttua seuraa kaverikuvaan. Oikeusministeri Antti Häkkänen ei muista kuinka monessa kuvassa hän poseerasi risteilyn aikana, mutta välillä eteneminen paikasta toisen oli hidasta.Mikko Ahmajärvi/Yle

Jaksaa, jaksaa, kun vaalivoitto tähtäimessä

Vaalimenestys on pitkälti riippuvainen siitä, miten puolueväki saadaan puurtamaan ehdokkaiden eteen keväällä.

Puolueaktiivit Helena Kujala ja Katja Torssonen
Kokoomuksen puolueaktiivit, nivalalaiset Helena Kujala ja Katja Torssonen uhkuvat voitontahtoa.Mikko Ahmajärvi/Yle

Ehdokkaiden tukijoukoissa olevalla nivalalaiskaksikolla on vahva usko siihen, että kokoomus kiilaa vielä vaaleissa nykyisen gallupkärjen, demareiden ohi, ja Petteri Orpo nousee pääministeriksi.

– Kokoomuslaisilla on aivan huikea draivi. Näkisin, että meillä on hyvin mahdollisuudet vaalivoittoon, myös kannatuslukemat tukevat sitä, Helena Kujala sanoo.

– Kova tsemppi on päällä. Sinne tähdätään, että ykkösiä ollaan, vakuuttaa Katja Torssonen vieressä.

*Lue myös: *Kokoomuksen Orpo latasi vaalilupauksia ensi vaalikaudelle: Autovero pois vähäpäästöisiltä autoilta ja rahaa pientalojen lämmitysremontteihin